Tim Pawlenty is een logische keuze als vicepresident

22-06-2012 11:48

Al maanden wordt algemeen aangenomen dat Marco Rubio de voornaamste kandidaat is om de running mate, de beoogde vicepresident, van Mitt Romney te worden. De laatste tijd ontstaan echter wat barstjes in dat beeld. Verschillende media berichtten deze week dat er geen serieus onderzoek gedaan wordt naar het verleden en de politieke vaardigheden van Rubio. Een dergelijk onderzoek is zeker sinds het debacle dat Sarah Palin heette een absolute noodzaak voor elke kandidaat en het gebrek daaraan voedt de speculatie dat Rubio niet in aanmerking komt. Bovendien speelt Tim Pawlenty een steeds nadrukkelijker rol in de campagne van Romney. De keuze voor Pawlenty zou de blanke middle age en middle class stem voor Romney moeten veilig stellen.

Minderheden
De keuze voor een vicepresident is vaak de keuze voor het aanspreken van een deel van het electoraat dat zich niet tot een kandidaat aangetrokken voelt. Sarah Palin moest de stem van vrouwen winnen voor John McCain, Joe Biden moest laten zien dat president Obama zich niet alleen voor zwarten zou inzetten en Marco Rubio zou de stem van Latino’s voor Mitt Romney moeten binnenhalen. Tim Pawlenty is echter net als Mitt Romney voornamelijk een interessante kandidaat voor blanke en grijze mannen, voor middle age en middle class Amerikanen. Het lijkt dus op het eerste gezicht een rare keuze om twee kandidaten aan te stellen die zo op elkaar lijken.

Uit diverse onderzoeken en peilingen, op een rij gezet door Politico, blijkt echter dat geslacht, leeftijd en huidskleur al in grote mate verdeeld zijn tussen de kandidaten. Een recente peiling in Florida bijvoorbeeld liet zien dat Romney het beste scoort bij kiezers die ouder zijn dan 55, bij blanke kiezers en bij mannen. Obama daarentegen wint alle andere groepen, dus kiezers onder de 55, minderheden en vrouwen. Dat beeld herhaalt zich in heel Amerika en is weinig verbazend als je weet welke maatregelen de president de laatste maanden heeft genomen om specifieke kiezersgroepen voor zich te winnen. Daarbij kan gedacht worden aan het pardon voor jonge illegalen, aan de steun die de president uitsprak voor het homohuwelijk en aan de zogenaamde war on women die eerder dit jaar zo’n nadrukkelijke rol speelde in het politieke discours.

Alternatief
Voor Mitt Romney is de keuze voor een vicepresident daarmee een moeilijke. Hij kan juist kiezen voor iemand die de achterban van president Obama aanspreekt, maar loopt daarmee ook het risico dat hij een relevante politieke keuze vergooit omdat hij Latino’s en vrouwen toch niet in zijn kamp kan krijgen. Alternatief is dus om iemand te kiezen die hem kan helpen om de marge onder zijn eigen electoraat zo groot te laten worden, dat hij de verkiezingen ook kan winnen zonder vrouwen en minderheden. Tim Pawlenty lijkt daar de aangewezen persoon voor.

Pawlenty is, in tegenstelling tot Rubio, niet een kandidaat die per se op de voorgrond wil treden of die de potentie heeft om de aandacht van Romney af te leiden. Hij zal zich zonder morren schikken naar de rol die het campagneteam van Romney voor hem in petto heeft en zal alles doen wat in zijn macht ligt om Romney aan de winst te helpen. Het vicepresidentschap is waarschijnlijk voor hem het hoogst haalbare dus dat zal zijn belangrijkste focus worden, terwijl Marco Rubio al druk bezig is om de route naar het presidentschap voor zichzelf uit te stippelen.

Strategie
Daar komt bij dat Pawlenty wel compenseert op dat vlak waar Romney het moeilijk heeft bij blanke en grijze kiezers: het imago van zelfverrijker. Tim Pawlenty is boven alles een gewone man die het goed doet bij gewone mensen, bij hardwerkende middle class Amerikanen die moeite hebben om het hoofd boven water te houden in de huidige economische crisis. Meer dan Romney straalt hij uit hun pijn te voelen en hun problemen te begrijpen. Daarmee voegt hij wel degelijk wat toe aan de kandidatuur van Romney.

De keuze die Romney zal moeten maken bij de selectie van een vicepresident is dus een strategische. Kiest hij voor een running mate die aanspreekt bij een deel van het electoraat dat hij nog niet voor zich gewonnen heeft om het Obama moeilijk te maken in zijn eigen achtertuin, dan kiest hij Rubio. Kiest hij ervoor om om de marge in zijn natuurlijke achterban te consolideren en vergroten, dan kiest hij voor Pawlenty. De keuze voor een running mate zal daarmee veel zeggen over de strategie die Romney en zijn team hebben uitgestippeld om het Witte Huis te veroveren.

Foto CC: Marc Nozell

Adriaan Andringa is hoofdredacteur van de WarRoom.