WarRoom

Obama’s fundraising gaat achterlopen, Cory Booker maakt uitglijder (VIDEO), zwarte burgerrechtenbeweging steunt homohuwelijk

21-05-2012 10:15

President Obama was dit weekend samen met de groten der aarde voor een vergadering van de G8 op Camp David en een NAVO top in zijn thuisstad Chicago. Ondertussen zijn de financiële rapporten van de campagnes en Super PACs vrijgegeven en heeft weer een vooraanstaand supporter van de President een pijnlijke uitglijder gemaakt op NBC’s Meet The Press.

Obama’s fundraising gaat achterlopen
De campagneteams van Mitt Romney en president Obama hebben vorige maand samen met hun partij allebei rond de $40 miljoen dollar opgehaald. Obama’s financiële voorsprong op Romney is in de maand april wel gegroeid, toch is er reden voor zorg. De grote donaties lijken af te nemen.  Het is nog een lange weg naar november, en in tegenstelling tot 2008 waarin Obama drie keer zoveel ophaalde als John McCain, zou het mede door de komst van de Super PACs zomaar kunnen dat de Republikeinse kant nu meer te besteden heeft. De pro-Obama Super PACs lopen ver achter op die van de Republikeinen. De donaties voor Restore Our Future, die Romney steunt, zijn hier te bekijken. Obama’s campagne adviseur David Axelrod reageerde op Twitter op het bericht van The Fix dat Mitt Romney Obama financieel kan verslaan: “With SuperPacs in mix? Slam dunk Team Romney will outspend us.”

Cory Booker brengt Obama in verlegenheid
Cory Booker, burgemeester van Newark maar inmiddels beter bekend als de held die vrouwen uit brandende huizen redt, is een vooraanstaand supporter van President Obama, maar heeft hem op zondag in grote verlegenheid gebracht. Booker hekelde de ‘misselijkmakende’ aanvallen van Team Obama op Romneys zakenverleden bij Bain Capital.

“This kind of stuff is nauseating to me on both sides. It’s nauseating to the American public. Enough is enough. Stop attacking private equity. Stop attacking Jeremiah Wright. This stuff has got to stop.”

“It’s a distraction from the real issues. It’s either gonna be a small campaign about this crap, or it’s gonna be a big campaign about the issues the American public cares about.”

“I’m not about to sit here and indict private equity. If you look at the totality of Bain Capital’s record, they’ve done a lot to support businesses — to grow businesses. And this to me, I’m very uncomfortable.”

Commentatoren konden wel uitleggen waarom Booker tekeer ging tegen de aanvallen op het grote geld: hij zal datzelfde geld ook nodig hebben voor zijn eigen politieke carriere. Daarnaast heeft hij ook een inhoudelijk punt, want Democraten profiteren zelf nog het meeste van donoren bij Bain Capital. Booker werd echter meteen teruggefloten en publiceerde dezelfde dag nog een webvideo waarin hij alles weer terugneemt en Obama ineens nadrukkelijk wel steunt in zijn aanval op Mitt Romneys zakenverleden.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=GsdD3AvSgVQ

NAACP steunt homohuwelijk
De NAACP, de National Association for the Advancement of Colored People, heeft officieel hun steun uitgesproken voor het homohuwelijk. De zwarte stem was een zorgenkindje voor president Obama, maar hij wordt nu gesteund door de belangrijkste zwarte burgerrechtenbeweging. Afro-Amerikanen zouden een conservatief standpunt innemen tegen het homohuwelijk, iets waar witte Evangelicals graag gebruik van maakten, maar dat tij lijkt nu te keren. In een recente peiling van de Washington Post/ABC bleek ook dat iets meer dan de helft van de zwarte bevolking (54 procent) de president toch steunt inzake het homohuwelijk.

Kort nieuws

  • Het aandeel minderheden in de Verenigde Staten groeit. In 2011 behoorde 50,4 procent van de kinderen onder de 1 jaar tot een minderheidsgroep, volgens informatie van het US Census bureau.
  • Oud First Lady Laura Bush heeft naar aanleiding van de NAVO top een opinieartikel geschreven in de Washington Post, met de oproep dat de vrouwen van Afghanistan niet vergeten mogen worden.
  • Rahm Emanuel, oud-stafchef van president Obama en de huidige burgemeester van Chicago, zou woest zijn op Joe Ricketts vanwege de controversiele plannen die diens Super PAC overwoog om dominee Wright terug te brengen als onderwerp in de verkiezingen. Miljardair Joe Ricketts is eigenaar van de Chicago Cubs van wie het stadion verbouwd moet worden en heeft een dochter die geld inzamelt voor Obama. Emanuel zou geen contact meer met de familie Ricketts willen hebben.
  • Ron Paul supporters hebben op de Republikeinse partijconventie in de staat Minnesota het merendeel van de delegates in de wacht gesleept met hun overweldigende aanwezigheid. Van de 40 zullen er 32 delegates Ron Paul steunen op de Nationale Conventie in Tampa, Florida.
  • In de battle ground staat Colorado is een fel debat losgebarsten over de rechten van homoseksuele stellen na de verklaring van president Obama dat hij persoonlijk het homohuwelijk steunt. De Democratische gouverneur heeft een emotionele oproep gedaan om terug te komen op een geregistreerd partnerschap, een voorstel dat de plaatselijke Republikeinen net verslagen hadden. Het onderwerp zou van belang kunnen worden tijdens de algemene verkiezingen.
  • In Maryland kunnen stellen van gelijk geslacht niet trouwen, maar ze kunnen daar nu wel scheiden.
  • Christine Quinn, de Democratische voorzitter van de Raad van New York City met ambities voor het burgermeesterschap, is dit weekend getrouwd haar partner Kim Catullo.
  • Barney Frank, Afgevaardigde uit Massachusetts en het eerste openlijk homoseksuele Congreslid, heeft trouwplannen voor juli, maar wil liever niet dat de Obama’s komen. De alomtegenwoordigheid van de Secret Service zou het feestje in zijn woonplaats maar verpesten.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.