WarRoom

Obama geeft belastingaangifte vrij, Romney speecht voor de NRA, Burgemeester redt buurvrouw uit brandende flat

14-04-2012 10:00

In verkiezingstijd proberen campagnes hun thema’s het nieuws te laten domineren. De Obama-campagne probeert de week af te sluiten met waarover zij het wilden hebben deze week: eerlijke belastingen. De Romney-campagne wil het over niks anders hebben dan de aanval van een Democratische strateeg op Ann Romney. Beide zetten zware middelen in vandaag om te winnen van de ander.

Obama geeft belastingaangifte vrij
Elk jaar doet de president het, maar dit jaar heeft het speciale betekenis. Het vrijgeven (met uitzonderlijk veel bombarie) van de belastingaangifte komt na een week waarin het Witte Huis Romney aanviel op zijn rijkdom. Door een big deal te maken van zijn belastingaanslagen hoopt Obama dat Romney niet alleen zijn 2010 en 2011 belastingaanslag vrijgeeft, maar ook van die jaren ervoor. “Mitt Romney’s defiance of decades of precedent set by presidential candidates on both sides of the aisle, including his own father, begs the question — what does he have to hide? ” vroeg Obama’s campagnemanager Jim Messina. Romney heeft om uitstel gevraagd aan de fiscus en kan zijn aangifte voor 2011 dus nog niet openbaar maken.

Uit de belastingaanslagen blijkt dat Barack en Michelle Obama een gezamenlijk inkomen hadden van $789.674 Ze betaalden een belastingtarief van 20,5 procent. (Ter vergelijking, Romney betaalt een tarief van 15,4 procent over dezelfde periode.) En leuk om te weten: 22 procent van hun inkomen doneerde de Obama’s aan goede doelen.

Romney geeft speech voor NRA
Gisteravond gaf Mitt Romney een speech aan een machtige lobby-organisatie voor wapens, de National Rifle Association (NRA). Romney is in het verleden voor beperktere wapenwetten geweest, dus hij had wat uit te leggen. Hij erkende dat, terwijl hij ook aangaf te zullen vechten voor het recht een wapen te bezitten. In Amerika is dat recht vastgelegd in de grondwet. Romney hield het publiek voor dat Obama wapenvrijheden verder zou inperken. Tijdens zijn speech gebeurde ook iets opmerkelijks: hij haalde zijn vrouw naar voren en gaf haar een compliment voor het opvoeden van vijf jongens. Dit had weinig te maken met het onderwerp van de speech maar hield wel verband met de aanval op Ann Romney van gisteren in het nieuws.

Kort Nieuws

  • Dit weekend zit Obama in Colombia voor internationaal overleg met leiders van Noord en Zuid Amerika.
  • Om van zijn $4,5 miljoen schuld af te komen verkoopt de campagne van Newt Gingrich zijn meest waardevolle bezit: de donorlijst. Dat is normaliter iets dat alleen gedaan wordt in de laatste fase voor ontbinding van de campagne want het maakt het benutten van de lijst moeilijker.
  • Hilary Rosen zou haar aanval op Ann Romney zondag komen uitleggen bij Meet the Press, de Amerikaanse Buitenhof, maar heeft alsnog afgezegd. “I will instead spend the weekend trying to explain to my kids the value of admitting a mistake and moving on,” voegde ze toe.
  • De extravagante burgemeester van Newark, Cory Booker, heeft zijn buurvrouw uit een brandend appartement gered. Hij is daarmee de held van de stad en het land. Dat leidt meteen tot speculatie: wat is zijn volgende politieke stap?

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.