WarRoom

North Carolina verbiedt homohuwelijk in grondwet, Obama verliest delegate aan gedetineerde, Bachmann is Zwitsers (VIDEO)

09-05-2012 10:00

Er waren gisteren voorverkiezingen in Indiana, North Carolina en West Virginia die Mitt Romney weinig verassend met ruime cijfers won. Het duurt nog even voor Romney de benodigde 1144 delegates heeft binnen geharkt, maar de nominatie heeft hij praktisch op zak. De aandacht ging gisteren dan ook vooral naar het referendum dat gisteren eveneens in North Carolina  gehouden werd.

North Carolina stemt voor verbod op homohuwelijk in grondwet
Het homohuwelijk was al verboden in North Carolina, maar dat wordt nu ook in de grondwet van de staat verankerd. Inwoners van North Carolina hebben in een referendum met een ruime meerderheid gestemd voor Amendment One, dat bepaalt dat het huwelijk tussen een man en een vrouw de enige rechtsgeldige samenlevingsvorm in de staat is. Ruim twee miljoen mensen brachten hun stem uit, 61 procent stemde voor. Daarmee wordt niet alleen verzekerd dat het huwelijk niet opengesteld kan worden voor koppels van hetzelfde geslacht, de wet heeft gevolgen voor alle stellen die ongetrouwd zijn. Terwijl voorstanders de wetwijziging zien als een ‘bescherming van het huwelijk’, zien tegenstanders Amendment One vooral als een poging om homoseksuele stellen alleen maar meer te discrimineren. Ook waarschuwden tegenstanders voor onbedoelde nadelige effecten voor  ongetrouwde stellen in het algemeen als het gaat om zaken als voogdij, zorgverzekeringen en de aanpak van huiselijk geweld. President Obama was een tegenstander van Amendment One en liet weten teleurgesteld te zijn. Zijn woordvoerder in North Carolina verklaarde:

The President has long opposed divisive and discriminatory efforts to deny rights and benefits to same sex couples. He believes the North Carolina measure singles out and discriminates against committed gay and lesbian couples, which is why he did not support it. President Obama has long believed that gay and lesbian couples deserve the same rights and legal protections as straight couples and is disappointed in the passage of this amendment.

President Obama is een voorstander van een geregistreerd partnerschap voor koppels van hetzelfde geslacht dat dezelfde rechten toekent als het huwelijk, maar ook dat zal in North Carolina niet mogelijk zijn. Voor het homohuwelijk wil Obama zich (nog) niet uitspreken.

Obama verliest delegate aan gedetineerde
In West-Virginia is Obama’s Democratische kandidatuur voor het presidentschap uitgedaagd door een veroordeelde gevangene. Keith Judd, oftwel federal prison inmate Number 11593-051, heeft zo’n 40 procent van de stemmen weten te behalen en daarmee in ieder geval één delegate verdiend voor de Democratische conventie. De uitslag is tekenend voor het aartsconservatieve West Virginia, waar ook Democraten nog steeds moeite hebben met de huidskleur van de president.

Kort Nieuws

  • De langs zittende Republikeinse senator Dick Lugar (80) uit Indiana gaat de Senaat verlaten. Hij is in de Republikeinse voorverkiezingen voor de senaatszetel met ruime cijfers (60,6 – 39,6 procent) verslagen door Richard Mourdock, een minder bekende kandidaat die zijn overwinning met flink wat steun van de Tea Party kon behalen.
  • In Wisconsin is Milwaukee burgemeester Tom Barrett gekozen als de Democratische tegenkandidaat van Scott Walker, in de recall election voor het gouverneurschap.
  • Hillary Clinton was een paar dagen in India. Buzz Feed heeft een hilarische serie foto’s van haar trip waarmee haar coole imago nog maar eens benadrukt wordt.
  • Oud-presidentskandidate Michelle Bachmann is Zwitserse geworden. Haar man is de zoon van Zwitserse ouders, en het hele gezin heeft nu gezamenlijk een dubbele nationaliteit aangevraagd, zo bleek uit een een uitzending op de Zwitserse tv.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.