WarRoom

Bill Clinton aan de telefoon

08-05-2012 16:15

http://www.youtube.com/watch?v=lN1f9cxW3bE&feature=relmfu

Als je in North Carolina woont, zou je zomaar Bill Clinton aan de telefoon kunnen krijgen. In de staat worden vandaag niet alleen nog Republikeinse voorverkiezingen gehouden (evenals in Indiana en West-Virginia), er vindt ook een referendum plaats waar Bill zich tegen uit wilt spreken. Het zogenaamde Amendment One is een wijziging op de grondwet van de staat die het huwelijk expliciet definieert als zijnde tussen een man en een vrouw, en waarmee het homohuwelijk dus bij grondwet verboden wordt. De precieze tekst op het stembiljet waar de inwoners van North Carolina ja of nee tegen kunnen zeggen: Constitutional amendment to provide that marriage between one man and one woman is the only domestic legal union that shall be valid or recognized in this State. Niet alleen homohuwelijken worden daarmee uitgesloten, ook andere samenlevingscontracten zullen hun rechtsgeldigheid verliezen.

De wetswijziging zou volgens tegenstanders veel te ver gaan en niet alleen discriminerend zijn voor koppels van gelijk geslacht, maar ook nadelig zijn voor bijvoorbeeld de rechtspositie van ongetrouwde stellen, de zorgverzekering van hun kinderen en slachtoffers van huiselijk geweld. Vandaar dat Bill Clinton ook van zich laat horen, de president die in 1996 de Defense Of Marriage Act (DOMA) ondertekende, een wet die het huwelijk op federaal niveau definieerde als zijnde tussen man en vrouw waardoor staten niet verplicht zijn om een homohuwelijk te erkennen dat gesloten in een andere staat of ander land. President Obama is voor het afschaffen van DOMA, en tegen Amendment One, maar wil ook nog niet zo ver gaan om zich uit te spreken voor de legalisering van het homohuwelijk in de VS.

In North Carolina zijn de voor- en tegenstanders van Amendment One een gemixt gezelschap als het gaat om religie en ras, zo blijkt ook uit hun spotjes. De voorstanders laten gekleurde stellen optreden in hun filmpjes, waarmee ze inspelen op het gegeven dat minderheden als Afro-Amerikanen en Latino’s vaak toch wel conservatief zijn als het om de definitie van het huwelijk gaat. Aan de andere kant willen de tegenstanders van Amendment One graag laten zien dat de tegenstanders van het homohuwelijk geen monopolie op religie hebben. Maar veelzeggend hoogtepunt is toch wel het beeld van de twee oud-burgemeesters van Charlotte, North Carolina, de een een zwarte Democraat de ander een blanke Republikein, die zich gebroederlijk naast elkaar uitspreken tegen Amendment One.

http://www.youtube.com/watch?v=o8YrEMPkIA8&feature=relmfu

In de VS hebben Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire, New York,  Vermont en Washington D.C. het huwelijk opengesteld voor koppels van hetzelfde geslacht. Onlangs stemden de staat Washington en Maryland ook voor openstelling, maar dat kan nog teruggedraaid worden met referenda. In 30 staten is het homohuwelijk bij grondwet verboden.

Bertine Moenaff is redacteur van de WarRoom en werkte in 2010 voor de Democraat Anthony Weiner uit New York, een fervent voorstander van marriage equality.