WarRoom

Hooggerechtshof over schrappen Obamacare, steun Romney neemt toe, Romney probeert weer humor

29-03-2012 10:00

De rechtszaak over Obamacare is de belangrijkste rechtszaak die voor het Hooggerechtshof verschijnt sinds Bush v. Gore, de zaak die de presidentsverkiezingen van 2000 besliste. Niet alleen voor de grote gevolgen voor gewone burgers, maar omdat het in een verkiezingsjaar valt, kunnen de implicaties bij de komende verkiezingen monumentaal zijn.

Hooggerechtshof debatteert over consequenties schrappen Obamacare
Tijdens de derde en laatste dag van hoorzittingen in het Hooggerechtshof stond de vraag centraal wat er moet gebeuren als het Hof de wet gedeeltelijk ongrondwettelijk verklaart. Moet de hele wet dan worden geschrapt, inclusief de populaire onderdelen, of alleen de gewraakte passage waarin iedere burger wordt verplicht om een zorgverzekering te nemen. Die passage is namelijk nauw verbonden met andere clausules zoals de verplichting van verzekeringsmaatschappijen om iedereen aan te nemen. De vraag is bijzonder relevant aangezien de dag ervoor onverwacht grote scepsis zichtbaar was bij de rechters over de wet. Het Witte Huis waarschuwt dat we niet te veel gewicht aan de vragen en toon van de rechters moeten toekennen. Ondertussen verdedigen zij hun advocaat, die kritiek kreeg op zijn optreden eerder deze week.

Duiding: rechtszaak Obamacare vloek en zegen voor Hof én Obama
De verwachting onder experts is nog steeds dat het Hof de wet grondwettelijk verklaart. Immers, ook al valt de wet niet in de smaak bij de conservatieve rechters, het Hof voert geen partijpolitieke toetsing uit. Het Hof toetst wetten aan de grondwet. De onpartijdigheid van het Hof van opperrechter John Roberts staat dus ook op het spel. Obama, daarentegen, heeft weinig te verliezen bij lage verwachtingen nu. Dit mobiliseert zijn supporters. Of zoals James Carville, oud-spindoctor van President Clinton, het verwoord: I think that this will be the best thing that ever happen to the Democratic party because health care costs are gonna escalate unbelievably. Een nadeel van de zaak op zich, daarentegen, is dat vooral de impopulaire elementen van Obamacare onder de aandacht worden gebracht. Dat is al jaren het probleem met de wet: mensen weten meer van de impopulaire onderdelen dan van de populaire onderdelen.

Meer bewijs dat Republikeinen zich achter Romney scharen
Peilingen in Wisconsin en Pennsylvania laten zien dat na lang twijfelen Republikeinen zich eindelijk achter Romney aan het scharen zijn. In Wisconsin had eerst Santorum een grote voorsprong maar nu gaat Romney aan kop. Qua demografie zou Santorum deze staat gunstig moeten liggen. Datzelfde geldt ook voor Pennsylvania dat ook nog eens de thuisstaat is van Santorum. Daar staan Romney en Santorum nagenoeg gelijk in de peilingen. Wisconsin stemt dinsdag aanstaande, Pennsylvania op 24 april. Deze peilingen laten ook zien dat het Etch-A-Sketch-incident geen daling van populariteit heeft betekend voor Romney.

Kort Nieuws

  • Congreslid Bobby Rush is berispt door zijn collega’s voor het dragen van een hoodie, een trui met capuchon, in het Huis van Afgevaardigden. Dit deed hij om medeleven te betuigen met de familie van Trayvon Martin, de doodgeschoten jongen van 17. Hoofddeksels zijn verboden in het Huis.
  • Dankzij een aantrekkende economie stijgt Obama in peilingen in cruciale swing states ten opzichten van Romney en Santorum.
  • Terwijl vicepresident Joe Biden Romney hard aanvalt en hem “out of touch” noemt, levert Romney daar zelf bewijs van in de vorm van een humoristisch bedoelde anekdote. Na Seamus geven de acht woorden “I’ve got a funny story to tell you” Romneys adviseurs ogenblikkelijk een paniekaanval. Maar oordeel zelf of dat terecht is deze keer.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.