WarRoom

De hond die Romney blijft achtervolgen

21-03-2012 14:00

De GOP race sleept zich maar voort en op een gegeven moment is alles wel gezegd over Mitt Romney. Hij blijft de onvermijdelijke front-runner en Rick Santorum heeft de grootste moeite om hem bij te benen, vooral als het om de economie gaat, toch het belangrijkste onderwerp in 2012. Dus gooit Santorum  het over een andere boeg: karakter. De grote vraag tijdens verkiezingen is: wie vertrouw je? Wie is de good guy? Team Santorum heeft de afgelopen tijd dankbaar gebruik gemaakt van een verhaal over Mitt Romney dat stamt uit 1983 en dat hem al sinds 2007 achtervolgt. Seamus (spreek uit: sjeemus) was de hond van de familie Romney die tijdens een vakantie bovenop de auto werd gebonden, omdat het met vijf tienerjongens toch al gauw wat vol is. Het arme dier heeft 12 uur op het dak van de auto vastgezeten in een hok, van Boston naar Canada. Toen de diarree tijdens de rit langs de achterruit droop, pakte vader Romney gewoon de waterslang bij een benzinepomp om het zaakje af te spoelen, en hop, weer verder. Het wordt beschouwd als illustratief voorbeeld van hoe efficiënt en gevoelloos de voormalige CEO te werk zou gaan.

Who let the dogs out?
Het Seamus verhaal werd voor het eerst opgetekend in 2007 door de Boston Globe, maar is sindsdien tot wel 50 keer herhaald door New York Times columniste Gail Collins. Al snel volgde een actiegroep Dogs Against Romney, die deze verkiezingen opnieuw actief is met slogans als “Mitt is mean” , “I drive inside” en “Dogs aren’t luggage”. Newt Gingrich verwerkte Seamus in een spotje, en de progressieve organisatie moveon.org maakte zelfs een complete webvideo over het incident. Erg fraai was ook een recente cover van The New Yorker en de uitsmijter van een satirisch liedje bij David Letterman deze week. En nu gaat dus ook het team van Rick Santorum los op Seamus-gate“If you can’t be nice to your dog, who are you going to be nice to?” stelde Santorums woordvoerder Alice Stewart tegenover MSNBC. En adviseur John Brabender op CNN: “I’m not sure I’m going to listen to a value judgment of a guy who strapped his own dog on the top of a car and went hurling down the highway”. Tenslotte Santorum zelf: “As far as Seamus the dog, look, all I would say is, you know, the issues of character are important in this election.”

De hond doet ertoe
We zijn nu zelfs zover dat er ook onderzoek is gedaan naar het Seamus-effect. Van de ondervraagden in een peiling van Public Policy Polling vindt 68 procent het onmenselijk om je hond op het dak te binden. Voor de meesten heeft dit geen directe invloed op hun stem, maar  toch nog 35 procent van de ondervraagden  zegt wel minder geneigd te zijn voor Romney te stemmen vanwege de Seamus affaire.

Bo Obama vs. Seamus Romney
Hondenliefhebbers lijken beter af te zijn bij de Obama’s dan bij de Romneys. President Obama heeft in elk geval een betere approval rating als het gaat om de omgang met honden dan Mitt Romney (44/14 vs. 20/29). Dat de Obama’s echte hondenliefhebbers zijn blijkt ook wel uit uitspraken in Obama’s campagne ‘documentaire’ The Road We’ve Traveled. Daarin zegt hij dat hij pas gerust was toen de hond die de 79 commando’s vergezelde ook in veiligheid was, nadat de operatie die Osama Bin Laden uitschakelde was geslaagd. En deze week sprak Michelle Obama liefdevolle woorden over hun eigen familie hond Bo bij David Letterman: “Bo is the smartest dog in the world. He is  my son. I have two girls and a boy. He’s the boy” Voor veel mensen is de hond toch een onderdeel van de familie, daar lijkt Mitt Romney zich lelijk op verkeken te hebben.

Bertine Moenaff komt net als Seamus-gate ook uit 1983 en is redacteur van de WarRoom. In 2010 werkte zij voor Congressman Anthony Weiner, die zeer verknocht was aan zijn twee bejaarde katten.