WarRoom

De Etch-A-Sketch campagne

23-03-2012 15:30

Gisteren was Etch-A-Sketch al het woord van de dag, we kunnen het met gemak het woord van de week noemen. Misschien wordt het wel het woord van de hele campagne dat Mitt Romney zal blijven achtervolgen, net als zijn hond Seamus. Omdat  het op een bizarre manier zo geweldig illustratief is. Het klassieke stuk speelgoed waarop je een tekening kan maken en weer kan wissen door het te schudden, werd afgelopen woensdag op CNN als ongelukkig voorbeeld gebruikt door een belangrijk adviseur van Romney. Sindsdien was de Etch-A-Sketch het gesprek van de dag op de social media, wisten Romneys tegenstanders niet hoe snel ze de speeltjes moesten opkopen, en steeg het aandeel van de bijbehorende speelgoedfabrikant met 212,5 procent.

Schone lei
De Etch-A-Sketch werd door Erick Fehrnstrom aangehaald om aan te geven dat je na de voorverkiezingen weer met een schone lei begint. Dat was zijn antwoord op de vraag of Romney niet te zeer naar rechts was getrokken door zijn tegenstanders.  Een geinig speeltje dat iedereen kent werd zo de perfecte illustratie van het beeld wat al bestaat van de geplaagde Romney: een man zonder principes, die maar net aanhangt wat op dat moment het meest opportuun is. Eerst nog een gematigd politicus in Massachussetts die maar last had van de R van Republikein achter zijn naam, nu met de voorverkiezingen ineens zogenaamd ‘severely conservative’. Iedereen verwacht dat hij in de race tegen Obama weer naar het midden trekt. Dat mag je als campagne adviseur misschien wel denken, maar niet zeggen.

Kant en klaar spotjes materiaal
De Etch-A-Sketch leent zich perfect voor campagnespotjes. Het is gewoon te makkelijk om te laten liggen, gewoon alle flip-flops van Romney in het speeltje monteren. Bovendstaand spotje is van American Bridge PAC, een progressieve political action committee die het allemaal mooi samenvat. De Democratische Partij was er uiteraard ook als de kippen bij en publiceerde zelfs twee Etch-A-Sketch spotjes. De eerste was hier al te bewonderen, dit is nummer twee:

Ook de spotjesmakers van Newt Gingrich sprongen er bovenop. Het grappige is dat de Democraten kijkers waarschuwen voor Romneys conservatieve uitspraken, terwijl Romneys Republikeinse tegenstanders  juist waarschuwen voor zijn gematigde standpunten. Linksom of rechtsom, met Romney kan je alle kanten op. Gewoon even schudden voor gebruik. Check ook Gingrich’ website SkechyRomney.com

http://www.youtube.com/watch?v=UfkdJZg4jqI

De eigenzinnige Ron Paul (ja, hij leeft nog) gooit het over een heel andere boeg. In plaats van mee te gaan in de anti-Romney hype, richt hij zijn pijlen op Gingrich en Santorum (wat overigens weer koren op de molen van complotdenkers is). Het moet maar eens afgelopen zijn met de spelletjes:

http://www.youtube.com/watch?v=d5pLrwINs1o