WarRoom

Spotje: van wie is de ‘War on Women’?

19-03-2012 14:15

http://www.youtube.com/watch?v=9JR4dT5NcXc

Dit nieuwe spotje is wel een heel wanhopige poging van de Republikeinse Partij om de vrouwenstem te paaien. Het begon allemaal met de zogenaamde ‘war on religion’ die president Obama volgens de Republikeinen voerde door ook religieuze (lees: katholieke) werkgevers verplicht te stellen anticonceptie aan te bieden in hun zorgverzekering. Liberale Democraten wierpen tegen dat de Republikeinen juist bezig waren met een oorlog, en wel tegen vrouwen. De toegang tot de anticonceptiepil werd beschouwd als essentieel onderdeel van women’s healthcare. Hoogtepunt van de strijd vond plaats in de radio studio van de conservatieve shock jock Rush Limbaugh, die studente Sandra Fluke effectief uitmaakte voor ‘slut’ en ‘prostitute’ omdat ze in het Congres een getuigenis aflegde over de noodzaak van de pil in de zorgverzekering voor studenten. Bekijk de ontluisterende beelden nogmaals hier.

Rush Limbaugh vs. Bill Maher
Dat het de Republikeinen vrouwenstemmen kost is duidelijk. In reactie op de commotie die is ontstaan rondom Rush Limbaugh (al 52 adverteerders trokken zich terug uit zijn show) wordt nu gewezen naar Bill Maher, een enigzins grofgebekte linkse komiek die gedoneerd heeft aan een SuperPAC voor Obama. Volgens de logica van de paarse broeken van de Republikeinse Partij is het dus Obama die nu een oorlog tegen vrouwen voert, omdat een donateur aan zijn Super PAC (met wie je geen contact mag hebben) lelijke dingen zei over Sarah Palin en Michele Bachmann in zijn comedy show. Dat is wat magertjes, vandaar dat er nog iets aan toegevoegd wordt: in de eerste jaren van Obama in het Witte Huis hadden de vrouwen van zijn staff het best zwaar, volgens het boek Confidence Men van Ron Suskind.

Oorlog
Anderzijds is het van de kant van links ook wat zwaar om de Republikeinen te betichten van een ‘war on women’. De strijd gaat om de dekking van de pil in het basispakket, en dat is zelfs in het liberale Nederland niet het geval. Het geeft wel aan hoe gepolariseerd de strijd tussen links en rechts is dat ze zich van dergelijke oorlogsretoriek moeten bedienen.  Foster Friess, een supporter van Rick Santorum en diens grootste geldschieter, argumenteerde al dat de pil redelijk betaalbaar is, hoewel hij daarbij een erg ongelukkig verhaal hield over hoe in zijn tijd ‘the gals’ gewoon aspirine tussen de benen stopten. Dat was nog meer olie op het vuur in een toch al explosieve maatschappelijk discussie. Overigens hebben de meeste kiezers, en de meeste Republikeinen helemaal niets tegen anticonceptie, maar de Grand Old Party heeft de schijn nu behoorlijk tegen.

Mitts wapen: Ann Romney
Obama’s meest waarschijnlijke tegenstander Mitt Romney hield zich voornamelijk buiten het geweld over de pil. Hij riep echter wel de hoon van links over zich heen door te stellen dat hij af wil van de subsidie voor Planned Parenthood, een organisatie  die niet alleen diensten levert op het gebied van geboortebeperking, maar ook kanker screenings verzorgt. Zijn vrouw Ann deed voor de zekerheid gisteren toch maar een klemmend beroep op de vrouwelijke kiezer: “We are really upset. And I love it that women are upset too,” zei ze over Obama op een bijeenkomst in Illinois, waar morgen gestemd wordt. Ze probeerde duidelijk het discours over de vrouwelijke kiezer weer te richten op de economie: “Women are talking about the economy. Women are talking about jobs. Women are talking about deficit spending.” Ann Romneys speciale boodschap voor de vrouwen in Illinois en in het hele land: “We need you.”

Update: Erin Burnett, de CNN presentatrice die in het spotje voorkomt, is not amused.