WarRoom

Super PACs stelen de show

18-01-2012 12:00

Super PACs zijn toch wel hét verhaal geworden van de Amerikaanse voorverkiezingen. De alomtegenwoordige, keiharde spotjes die de Super PACs voortbrengen, zijn een geliefd gespreksonderwerp. En ook in het Fox News-debat van maandagavond in South Carolina speelden ze weer een grote rol. “We all would like to have Super PACs disappear, to tell you the truth,” zei Mitt Romney. Is dat zo? En hoe zijn Super PACs eigenlijk ontstaan?

Wat is een PAC?
PAC is een afkorting voor Political Action Committee, een organisatie die in het leven is geroepen om geld in te zamelen met als doel kandidaten te steunen, of om kandidaten te verslaan. De meeste PACs vertegenwoordigen een bepaalde belangengroep of bedrijf. De inkomsten en uitgaven van PACs zijn beperkt. Individuen zijn gebonden aan een maximum van 5.000 dollar die ze aan een PAC mogen schenken.  PACs zelf mogen niet meer dan 5.000 dollar aan de commissie van een kandidaat of aan een andere PAC geven, en niet meer dan 15.000 dollar aan de commissie van een nationale partij.

Wat is een Super PAC?
De term Super PAC is een populaire benaming voor wat officieel een independent expenditure-only committee heet. Waar PACs zijn gebonden aan grenzen, kunnen de zogenoemde Super PACs ongebreideld geld ontvangen en uitgeven aan politieke campagnes. Super PACs maakten pas in 2010 hun entree in de politieke arena als gevolg van twee rechtszaken.

Onafhankelijkheid
In de zaak SpeechNow.org v. Federal Election Commission werd bepaald dat het begrenzen van contributies van onafhankelijke organisaties ongrondwettelijk was. Het gevolg daarvan was dat zolang organisaties maar geen contact hebben met een kandidaat, ze ongelimiteerd geld kunnen ophalen en uitgeven om die kandidaat op eigen houtje te steunen. Super PACs zijn dus door de wet gebonden om onafhankelijk te opereren van een kandidaat. In de praktijk worden ze echter vaak bemand door voormalig werknemers van diezelfde kandidaat.

Corporations are people
Belangrijker en  nog controversiëler was de historische zaak Citizens United v. Federal Election Commissionwaarin het Hooggerechtshof uiteindelijk bepaalde dat bedrijven ook recht hebben op vrijheid van meningsuiting en dus ook onbeperkt mochten doneren aan campagnes voor politieke kandidaten. Het mantra ‘Corporations are people’ was geboren, en daarmee een ongekende money bomb voor de politiek.

Momenteel voeren komieken Stephen Colbert en Jon Stewart een briljante anti-campagne tegen het bestaan van Super PACs. Mooie punchline uit hun eerste spotje: If corporations are people, then Mitt Romney is a serial killer.” 
Uit een recente peiling blijkt overigens dat een meerderheid van kiezers vindt dat Super PACs een slechte invloed op de verkiezingen hebben.

Good cop, bad cop
Natuurlijk sprak Romney niet de waarheid toen hij zei dat hij wenste dat Super PACs werden afgeschaft. Hij is de kandidaat die er het meest van profiteert. Romney is niet de onvermijdelijke frontrunner van deze verkiezingen geworden door enkel sterke debat optredens. Het zijn vooral de spotjes van Restore Our Future die hem vleugels hebben gegeven. En die gehakt hebben gemaakt van rivaal Newt Gingrich in Iowa, terwijl deze ook sterke debatten voerde en zijn peilingen in aanloop naar de verkiezingen nog de pan uit rezen. Romney kan ondertussen vriendelijk blijven lachen naar zijn tegenstanders, terwijl zijn Super PAC het vuile werk opknapt en hen bij de enkels afzaagt. Hij weet immers van niks. Romney leek zich afgelopen maandag in het debat in South Carolina nog wel even te verspreken: “I haven’t talked with any of the people that are involved in my Super PAC for months. Fout. Hij mag helemaal niet met ze praten.

De grootste 2012 Super PACs op een rijtje (uitgaven tot nu toe)

Voor Mitt Romney: Restore Our Future ($7.795.104)

Voor Newt Gingrich: Winning Our Future ($4.204.685)

Voor Rick Perry: Make Us Great Again ($3.793.524)

Voor Jon Huntsman: Our Destiny PAC ($2.453.204)

Voor Ron Paul: Endorse Liberty ($1.165.542)

Voor Rick Santorum: Red, White and Blue ($727.200)

 

Bertine Moenaff is redacteur van de WarRoom en werkte voor Congressman Anthony Weiner op Capitol Hill.