WarRoom

Michigans strijdtoneel, aspirine als anticonceptie (VIDEO), New Jersey stemt voor marriage equality

17-02-2012 10:00

Het grote verhaal on the campaign trail is nog steeds de strijd tussen Rick Santorum en Mitt Romney in Michigan, waar 28 februari gestemd wordt voor de Republikeinse nominatie voor het presidentschap. Romney heeft een opmerkelijke achterstand in de peilingen, terwijl hij juist in Michigan zijn wortels heeft. Zijn vader was er gouverneur in de jaren ’60, voor de meesten nu slechts een vage herinnering. In elk geval kan Romney sinds gisteren officieel rekenen op de steun van de huidige gouverneur van Michigan, Rick Snyder. Die laatste is overigens te vinden op Twitter als @OneToughNerd. Daarnaast is naar aanleiding van een hoorzitting in het Congres ook de anticonceptie discussie weer in alle hevigheid losgebarsten, met als hoogtepunt een zeer opmerkelijk uitspraak van Santorums suikeroom Foster Friess

Romney onder vuur
Het kamp van Mitt Romney laat drie keer zoveel spotjes los in Michigan als Rick Santorum, maar het lijkt allemaal niet veel te helpen. Zwak punt van Romney is dat hij kritiek heeft op president Obama’s bail out van de auto-industrie in Detroit, terwijl dat nu zijn vruchten lijkt af te werpen. General Motors heeft een winst van $7.6 miljard bekend gemaakt. Ook de Democraten spelen daar nu op in met een nieuw spotje dat het succes verhaal van General Motors centraal stelt. Maar het is niet de verklarende factor van het succes van zijn concurrent. Santorum was ook tegen het gebruiken van overheidsgeld om General Motors te redden, maar gaat er prat op dat hij  wel consequent conservatief is. Zo was hij niet alleen tegen de bail out van Detroit, maar ook tegen de bail out van Wall Street in 2008, in tegenstelling tot Romney.

Congres houdt anticonceptie hoorzitting zonder vrouwen
De gemoederen zijn hoog opgelopen tijdens een Congres hoorzitting over de controversiële anticonceptie regel in het zorgplan van president Obama, die inmiddels wel weer teruggekrabbeld is. Werkgevers moesten anticonceptie aanbieden in de zorgverzekering voor hun werknemers, en dat gold ook voor instellingen met een katholieke grondslag die daar bezwaar tegen hebben. Voor liberale Democraten is het echter een kwestie van gelijkheid in het zorgaanbod voor vrouwen.  Het is volgens hen een women’s health issue, en de verontwaardiging was dan ook groot dat er in het getuige panel alleen maar mannen deelnamen.  Carolyn Maloney, Democratisch Afgevaardigde uit New York, en Eleanor Holmes Norton, Democratisch gedelegeerde uit Washington DC,  zijn de hoorzitting uitgebeend.

Foster Friess brengt Santorum in verlegenheid
De grootste geldschieter van de Super PAC voor Rick Santorum, miljardair Foster Friess, had een nogal ongelukkige uitspraak in het anticonceptie debat. Tegen een verbouwereerde Andrea Mitchell op MSNBC beweerde hij dat anticonceptie in het zorgpakket onnodig was, want in zijn goede oude tijd deden ‘the gals’ gewoon aspirine tussen de benen. Hij zei het echt. Hoewel Santorum eerst commentaar weigerde, zag hij zich uiteindelijk toch genoodzaakt afstand te nemen en de uitspraak af te doen als een slechte grap.

New Jersey stemt voor marriage equality
Nadat de Senaat van New Jersey een paar dagen geleden al stemde voor de openstelling van het huwelijk voor stellen van gelijk geslacht, heeft nu ook de New Jersey Assembly, de tweede kamer van de staat, in meerderheid gestemd voor marriage equality. Momenteel is het homohuwelijk in Amerika in zes staten mogelijk (New York, Massachusetts, New Hampshire, Iowa, Connecticut, Vermont) en in Washington DC (District of Columbia). Eerder werd ook in de staat Washington gestemd voor het homohuwelijk, maar dat kan nog teruggedraaid worden door een referendum, zoals dat ook in California in 2008 gebeurd is, maar wat nu in hoger beroep succesvol is aangevochten. Gouverneur Chris Christie, één van de conservatieve favorieten voor het vice-presidentschap, heeft in ieder geval al toegezegd het homohuwelijk in New Jersey te vetoën.

Kort nieuws

  • Mitt Romney, die overigens beroerde peilingen heeft in Super Tuesday swing state Ohio, heeft het CNN Super Tuesday debat afgezegd dat zou plaatsvinden in Atlanta Georgia. Ook Rick Santorum en Ron Paul hadden geen zin. Daarmee lijkt er een einde te komen aan de tsunami van debatten in de afgelopen paar maanden.
  • De race blijft spannend en de buzz over een brokered convention neemt toe. Lees hier waarom Sarah Palin dat fijn zou vinden.
  • Rick Perry heeft een hoop geld opgehaald, maar geen campagne meer om het voor te gebruiken. Hij onderzoekt nu de mogelijkheid om zijn donaties over te hevelen naar een nog op te richten political action committee, of zelfs een Super PAC.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.