WarRoom

De slag om Florida wordt gewonnen met spotjes. In Engels of Spaans.

31-01-2012 14:00

http://www.youtube.com/watch?v=pQ4O4C_XSBU&feature=player_embedded

Dit spotje ging gisteren de lucht in in Florida. De muziek is zo meeslepend, je zou meteen je stem uit brengen op Mitt Romney, de man die van Amerika weer ‘the hope of the earth’ gaat maken. Maar Romney wint Florida niet alleen met de kwaliteit van zijn spotjes.

Carpet bombing
Het is vooral de kwantiteit van de spotjes die Romney winning maakt. Newt Gingrich en de media noemen het ook wel carpet bombing. Als je de uitgaven van de officiele campagne teams en die van de Super PACs bij elkaar optelt, verslaat Romney Gingrich nog steeds met 5-1. Dat Winning Our Future, de Super PAC die Gingrich steunt, gelikte, angstaanjagende spotjes en films kan maken, zagen we al. Newt’s eigen campagne heeft zichtbaar minder te besteden. Dan heeft Team Gingrich zowaar de aangenomen zoon van Reagan aan boord, maken ze er zoiets flauws van als dit:

De Latino vote
Florida is zo groot dat de strijd haast wel juist in de ether uitgevochten moet worden. We geven veel aandacht aan televisie spotjes, maar radio advertenties spelen ook een grote rol, vooral voor de Latino vote. Mitt Romney heeft een ronkende Spaanstalige radio advertentie waarin hij wordt aangeprezen door high profile Latino’s, waaronder Ileana Ros-Lehtinen, congreslid van Cubaanse komaf. Behalve beloftes over de economie is het bij Republikeinse Latino’s ook handig om naast Obama, ook Hugo Chavez en de Castro’s te bashen.

http://www.youtube.com/watch?v=fDcabgXitRQ&feature=player_embedded

In de radiospotjes vallen de kandidaten vooral Obama aan en niet elkaar, wat gunstig is voor Romney. Gingrich heeft namelijk mildere standpunten als het gaat om amnestie voor illegale immigranten, terwijl Romney verklaard heeft dat hij de DREAM Act zou vetoën. De DREAM Act is een wet die voor minderjarigen zonder papieren de weg vrij maakt naar naturalisatie en  hoger onderwijs. De meeste Latino’s in Florida zijn Cubaans of Porto Ricaans, en die hebben als immigranten zelf vaak minder hindernissen ondervonden. Cubaanse-Amerikanen zijn voornamelijk gekomen als politiek vluchteling en Porto Ricanen maken deel uit van een Amerikaans commonwealth. Dat neemt niet weg dat ze zich identificeren met Latino’s die hetzelfde proces van integratie moeten doorlopen. De weerzin van conservatief Amerika tegen illegale immigranten wordt al gauw gevoeld als aversie tegen Latino’s in het algemeen.

Latino’s maken 13,1% uit van het electoraat in Florida. Daarvan zijn er 564.500 geregistreerd als Democraat en 452.600 als Republikein.