De ‘Eastwood-saga’ is nog niet voorbij

04-09-2012 09:59

De storm rond de speech van Clint Eastwood tijdens de Republican National Convention vorige week is nog altijd niet gaan liggen. #Emptychairday werd gister een trending topic op twitter omdat fans van Eastwood en Republikeinen in het hele land hun steun voor de dialoog tussen Eastwood en een lege stoel (met denkbeeldige president Obama) uitspraken. Dat was voor Chris Cillizza, journalist bij The Washington Post en redacteur van weblog The Fix, reden om het verhaal van Dirty Harry nog eens goed te evalueren.

Romney haalt $100 miljoen binnen
Ondanks de overmatige publiciteit voor de speech van Eastwood, die de aandacht van de boodschap van Mitt Romney afleidt, heeft de conventie de Republikeinen geen windeieren gelegd. Spencer Zwick, de financiële man van Team Romney, vertelde tijdens een bijeenkomst met grote donateurs In Tampa dat de campagne in augustus meer dan $100 miljoen heeft binnen gehaald. Dat zou de derde maand op rij betekenen dat een dergelijk astronomisch bedrag verdiend werd. Formeel wil Team Romney het nieuws nog niet bevestigen, maar het is duidelijk dat de Republikein de financiële wind in de zeilen heeft.

Democraten lanceren ‘verkiezingsprogramma’
Amerikaanse politieke partijen kennen niet echt een verkiezingsprogramma zoals we dat in Nederland kennen. Dat komt door het gebrek aan coalitie – het document dient in Nederland vooral als handvat tijdens onderhandelingen – en doordat individuele politici hun eigen standpunten bepalen, niet de partijen. Toch is er een document dat veel weg heeft van een verkiezingsprogramma: het platform. De Democraten lanceerden hun platform aan de vooravond van de Democratic National Convention in Charlotte, North Carolina. Daarin maken ze duidelijk wat de kiezers de komende vier jaar van de Democraten kunnen verwachten. Het document richt zich vooral op het herbouwen van de midden klasse en het enthousiasmeren van minderheden; eerder was al bekend geworden dat de Democraten zich voor het eerst collectief uit zouden spreken voor het homo-huwelijk.

Kort nieuws

  • John Burton, voorzitter van de Democratische Partij in Californië, toverde de ultieme Godwin uit de hoge hoed: hij vergeleek de Republikeinen met Nazi propaganda-minister Joseph Goebbels. Hoewel Burton de opmerking stel introk en zijn verontschuldiging aanbood, leverde de uitspraak publiciteit op waar de Democraten niet op zitten te wachten aan de vooravond van hun conventie.
  • Een naaste medewerker van Hillary Clinton heeft aangegeven op Mitt Romney te zullen stemmen. Volgens Ryan Lizza, journalist van The New Yorker, zou Team Hillary zich van president Obama willen distantiëren om een kans te maken op het presidentschap in 2016.
  • Martin O’Malley, de 49-jarige gouverneur van Maryland, die ook goede kansen wordt toegedicht voor 2016, heeft een belangrijke speech toegewezen gekregen voor de eerste dag van de conventie. Dat zal zijn nationale bekendheid verder doen groeien.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.