WarRoom

Achter de Schermen bij de Republikeinse Conventie I

28-08-2012 23:07

TAMPA, Florida – Eindelijk is het zover. De Republikeinse Nationale Conventie is vandaag echt begonnen. Tropische storm Isaac – inmiddels uitgegroeid tot een orkaan – is aan Tampa, Florida voorbij gegaan en bleek op het grote feest van de Grand Old Party niets meer te zijn dan een natte scheet. De plantenbakken werden geëvacueerd, er was wind en er was wat regen, maar dat was het dan. De afgelaste maandag had dus best kunnen doorgaan, maar ja, safety first. Vanochtend verscheen president Obama op de nationale tv om iedereen aan de golfkust te waarschuwen toch vooral voorzichtig te zijn. Men kijkt deze dagen dus niet alleen naar Team Romney in Tampa, het tweede scherm bestaat hier vooral uit het nieuws over Isaac die à la Katrina een hoop ellende dreigt aan te richten in staten als Louisiana, Mississippi en Alabama.

Vriendelijke oorlog
De stad Tampa lijkt wel in staat van oorlog te verkeren. Overal zijn road blocks opgeworpen, het krioelt overal van de troepjes agenten, die zich voortbewegen op fietsen, paarden en gekke karretjes. Maar het is wel een hele vriendelijke oorlog. Nu zijn Amerikanen al van nature een vriendelijk volk, maar met het Republikeinse Feest der Democratie in huis lijkt iedereen helemaal extra, extra aardig om alle bezoekers welkom te heten en alles in goede banen te leiden. Ook de agenten met de dikke guns en Tour of Duty-achtige taferelen zijn alles behalve intimiderend. Ze lijken het zelf ook een feestje te vinden en schamen zich niet om zelf ook kiekjes te nemen van het spektakel. Toegestroomde demonstranten (occupiers, pro-lifers, Ron Paulites, etc.) heffen hun spandoeken met een glimlach, vormen hartjes met hun handen en laten de alomtegenwoordige security weten: “we love you!”

Photo bombs
Op maandag- wat dag 1 van de conventie had moeten wezen- was verder niets te beleven behalve de introductie van de national debt– klok. Om 14.00 lokale tijd werd de conventie officieel geopend, om meteen weer geschorst te worden. Maar dat gaf uw verslaggever tijd genoeg om het conventie centrum en het Tampa Bay Times Forum waar de conventie plaatsvindt te verkennen. De wifi zuigt, maar de lattes zijn gratis en het Google media centrum voor de pers is ge-wel-dig. De delegates waren al gauw nergens meer te bekennen, maar journalisten als CNN’s John King, Hala Gorani, Candy Crowly (op sandalen), Wolf Blitzer en MSNBC’s Chuck Todd en Andrea Mitchell waren achter de schermen onder handbereik. En ook al zo aardig. Niet te beroerd om op de foto te gaan met een fangirl uit Holland. Er wordt zelfs over Nederland gesproken begreep ik van John King en Hala Gorani, in verband met Isaac en water management. Het zal wel. Ik ben even star struck. Later meer!

Bertine Moenaff is redacteur voor de WarRoom en volgt voor DeJaap de Republikeinse en Democratische conventies.