WarRoom

Obama casht bij Clooney, excuses flapuit Biden, excuses Romney voor pestgedrag

11-05-2012 10:30

Hoewel er feitelijk niets veranderd is aan de politieke situatie, wordt het nieuws gedomineerd door de nasleep van president Obama die woensdag zijn persoonlijke mening verkondigde over het homohuwelijk in de Verenigde Staten. Het blijft een historisch moment, waarvan men zich ook afvraagt: wat betekent dit voor de campagnes?

Nieuwe energie, nieuw geld voor Obama
De openlijk steunbetuiging voor het homohuwelijk van Obama nog voor de verkiezingen wordt gezien als een riskante zet, maar levert zijn campagne ook nieuwe energie en ook niet onbelangrijk: nieuw geld. Binnen anderhalf uur na zijn opmerkingen stroomde al een miljoen dollar binnen voor de campagnekas. Een dag na het belangwekkende interview bij ABC News, had president Obama een fundraiser bij niemand minder dan George Clooney, waar sowieso al een recordbedrag werd verwacht: 150 donoren gaven elk 40.000 dollar om aan te schuiven bij een fondsenwerfdiner. Totale opbrengst van de avond: 15 miljoen dollar. Obama sprak hen toe met onder andere: “obviously, yesterday we made some news”, wat ontvangen werd met luid gejuich. Eerder op de dag was hij in Seattle, ook een gebied dat vriendelijk staat tegenover homorechten, en waar hij zijn eerste opmerkingen maakte over zijn nieuwe standpunt op een fundraiser voor 2000 man: “We’re not turning back the clock. We’re not returning to the days when you can be kicked out of the United States military because of who you are or who you love. We are moving forward to a country where every American is treated with dignity and respect.”

Biden biedt excuses aan
Vicepresident Biden heeft zijn excuses aangeboden aan president Obama. Biden gaf op zondag zijn eigen persoonlijk mening over het homohuwelijk, en bracht zodoende de hele zaak onbedoeld in een stroomversnelling. Obama had al aangegeven dat hij niet boos was op Biden omdat hij wist dat het uit een goed hart kwam en hij sowieso al van plan was om zijn standpunt over het homohuwelijk bekend te maken voor de Democratische conventie in september. “All’s well that ends well”, aldus Obama.

Romney terroriseerde gay schoolgenootje
Mitt Romney werd genoodzaakt publiekelijk zijn excuses aan te bieden over zijn gedrag tientallen jaren geleden als scholier, nadat een verhaal is opgedoken dat hij op zijn elitaire middelbare school een pestkop was die het feminiene uiterlijk van een gay schoolgenootje niet kon verdragen. Met een stel andere jongens werd de doodsbenauwde John Lauber naar de grond gewerkt zodat de jonge Mitt Romney zijn halflange, gebleekte haar kon afknippen. Het uitgebreide verhaal werd opgetekend bij de Washinton Post en bracht Romney in grote verlegenheid: “back in high school I just did some dumb things and if anybody was hurt by that or offended by it, obviously I apologize.” Romney beweert dat hij zich het specifieke incident niet herinnert, maar dat hij niet wist dat zijn slachtoffer in de kast zat.

Kort Nieuws

  • Mitt Romney verklaart dat hij zijn positie over het homohuwelijk nooit veranderd heeft zoals Obama: hij is tegen en heeft daar zelfs ook ooit een belofte voor getekend waarmee hij zwoer het traditionele huwelijk te beschermen. Wel is hij voor het recht om kinderen te adopteren door stellen van hetzelfde geslacht. Het lijkt er niet op dat Romney, die opvallend mild reageerde op Obama’s nieuws, er een issue van wilt maken. Ed Gillespie, één van zijn campagneadviseurs ziet dat echter wel zitten.
  • Steny Hoyer, Afgevaardigde uit Maryland en de nummer twee van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, heeft in navolging van president Obama ook zijn steun uitgesproken voor het homohuwelijk. Net als Obama was hij aanvankelijk ook alleen voor een geregistreerd partnerschap.
  • Michele Bachmann heeft toch maar afgezien van haar dubbele nationaliteit en heeft de Zwitserse overheid gevraagd haar Zwitserse nationaliteit in te trekken. Ze is immers “proud to be American”. Bachmann heeft een man van Zwitserse komaf, wat haar de mogelijkheid tot duaal burgerschap gaf.
  • Een prominente Ron Paul supporter wordt nu door de Secret Service in de gaten gehouden, nadat hij op zijn radioshow sprak over een moordaanslag op Mitt Romney.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.