WarRoom

Obama’s evolutie in beeld (VIDEO)

10-05-2012 21:15

President Obama is de eerste president in de geschiedenis van de Verenigde Staten die publiekelijk zijn steun betuigd heeft voor het homohuwelijk. Jarenlang beweerde hij dat tegen was, maar dat hij “evolving on the issue” was, in ontwikkeling. Daar is nu een einde aan gekomen.  Obama is van ver gekomen, maar is nu eigenlijk weer beland op het punt waar hij stond toen hij zijn politieke carrière begon. In 1996 was hij in de race voor een zetel in de staatssenaat van Illinois, en verklaarde hij in een lokale krant: “I favor legalizing same-sex marriages, and would fight efforts to prohibit such marriages.” Maar sinds Obama een zetel ambieerde in de Senaat van de VS en zelfs het presidentschap, heeft hij zich conservatiever opgesteld. Hij zei op basis van geloofsovertuiging tegen het homohuwelijk te zijn, maar wel heeft hij zich altijd uitgesproken voor gelijke rechten voor homoseksuele stellen en bleef hij door de jaren heen een voorstander van het geregistreerd partnerschap. Een middenpositie dus, waarbij hij later aangaf dat hij er mee worstelde. Maar sinds begin dit jaar, zo beweert hij, is hij er uit: Homoseksuele koppels verdienen precies dezelfde rechten als heteroseksuele, het huwelijk hoort daarbij en dat kan hij prima rijmen met zijn christelijk geloof.

De ‘evolutie’ van Barack Obama in beeld:

Oktober 2004
Barack Obama is in de race voor de Senaat en verklaart: “what I believe is that marriage is between a man and a woman.” Het huwelijk ziet hij niet als burgerrecht, maar als een religieuze verbintenis, het traditionele huwelijk moet behouden blijven, maar stellen van gelijk geslacht moeten wel dezelfde rechten hebben. Hij steunt president George W. Bush die zich uitsprak voor een geregistreerd partnerschap.

Augustus 2008
Senator Obama is presidentskandidaat en verklaart voor een publiek van Evangelicals dat hij gelooft dat het huwelijk tussen man en vrouw is met “God in the mix”, maar dat hij tegen een grondwettelijk verbod is dat het homohuwelijk in afzonderlijke staten zou verbieden. Ook herhaalt hij: “I’m not somebody that promotes same sex marriage, but I do believe in civil unions.” 

December 2010
In het kader van het afschaffen van Don’t Ask, Don’t Tell (DADT), de wet die ervoor moest zorgen dat homo’s in het leger in de kast bleven, beantwoordt President Obama vragen over het homohuwelijk, waarbij hij aangeeft dat zijn standpunt in ontwikkeling is en dat hij ermee worstelt. Hij erkent dat bekeken vanuit het perspectief van de homorechtenbeweging, alleen een geregistreerd partnerschap niet genoeg is voor gelijke behandeling.

Juni 2011
In de staat New York is het homohuwelijk gelegaliseerd. Obama verklaart dat niemand zoveel gedaan heeft voor homorechten als zijn regering. Hij prijst het besluit van de New Yorkers. Er komt echter nog geen formele ‘endorsement’.

Mei 2012
Nadat vicepresident Biden zich in een interview opeens liet ontvallen dat hijzelf geen problemen had met het homohuwelijk, regelde President Obama een interview met Robin Roberts van ABC News om aan de natie te vertellen dat hij tot een besluit is gekomen na zijn jarenlange ‘evolutie’: “I’ve just concluded that– for me personally, it is important for me to go ahead and affirm that– I think same-sex couples should be able to get married.” Obama laat het wel aan de staten over om erover te beslissen. Het hele interview vind je hier.

Een mooie tijdlijn van Mitt Romney en zijn standpunten over homorechten vind je bij Buzz Feed. Ook Romney begon positief in 1994 toen hij als kandidaat voor de Senaat verklaarde dat hij nog beter zou zijn voor homorechten dan de ‘liberal lion’ Senator Ted Kennedy.

Bertine Moenaff is redacteur van de WarRoom en werkte in 2010 voor de Democraat Anthony Weiner uit New York, die ooit grapte voor ‘mandatory gay marriage’ te zijn.