WarRoom

Obama in Afghanistan, Newt kondigt aftocht aan (VIDEO), controversiële Romney adviseur vertrekt

02-05-2012 10:30

Het was gisteren een jaar geleden dat Osama bin Laden werd uitgeschakeld in opdracht van president Obama, en die greep de gelegenheid aan om naar Afghanistan te vliegen voor een speciale toespraak ter plaatse. Mitt Romney koos ervoor om de gebeurtenis te herdenken in New York, samen met oud-burgemeeester Rudy Giuliani.

Obama in Afghanistan
Het Witte Huis kon de geheime trip van Obama naar Afghanistan maar met moeite geheim houden. Uiteindelijk landde de president veilig in het land waar de War on Terror begon en waar Obama de oorlog ook graag wil eindigen: “this time of war began in Afghanistan, and this is where it will end.” Obama bedankte de troepen voor hun inzet en offers en tekende een partnership overeenkomst met de Afghaanse overheid. Eind 2014 zullen alle Amerikaanse troepen zich terugtrekken, met uitzondering van Amerikaanse trainers die de Afghaanse strijdkrachten zullenbijstaan en een klein aantal troepen dat als specifieke missie heeft al-Qaeda te bestrijden.

Obama kreeg forse kritiek voor het gebruik van zijn Osama bin Laden succes in de campagne, maar krijgt van Republikeinse kant nu wel bijval voor deze Afghanistan trip op de sterfdag van de terrorist die Amerika een nationaal trauma bezorgde. John McCain die eerder nog harde woorden sprak was “pleased that the President has traveled to Afghanistan” en hetzelfde gold voor Mitt Romney.

Obama in Situation Room: Bush bellen was belangrijk symbool
Vanavond wordt dan een speciale aflevering uitgezonden bij NBC: Rock Center Inside The Situation Room, waarin president Obama en andere kopstukken zullen spreken over de operatie die Osama bin Laden uitschakelde. Obama kreeg kritiek voor het uitmelken van bin Ladens dood in een spotje maar ook met deze interviews. Republikeinen beweerden dat hij een gebeurtenis die voor nationale eenheid zou moeten zorgen gebruikt voor politiek gewin. In het interview lijkt Obama daarop te reageren wanneer hij spreekt over hoe hij George W. Bush belde nadat de operatie geslaagd was:

Well I think that was an important symbol of who we are as a people. We get into these partisan fights. Administrations come and go, but there’s a certain continuity about who we are and what we care about, and what our values are. For me to be able to call my predecessor and to say that a lot of the work that you did under your administration was continued in my administration and there’s that constant thread that ultimately leads to justice being done. I think it was symbolic of how our governtments should work.

Gingrich kondigt aftocht aan
Newt Gingrich zal vandaag in een persconferentie aankondigen dat hij (eindelijk) de handdoek in de ring gooit. In een webvideo gisteren bedankte hij zijn supporters voor hun steun en gaf hij ze een ‘insider advance notice’ waar de persconferentie over zou gaan. Vandaag zal Gingrich zijn campagne officieel opschorten, maar zal nog wel samen met vrouw Callista al speechend op het campagnepad te vinden zijn voor de Republikeinse zaak.

Kort Nieuws

  • Mitt Romney was in New York om stil te staan bij de dood van Bin Laden. Samen met oud-burgemeester Rudy Giuliani bezorgde hij pizza’s bij een brandweerkazerne. Een vreemde gewaarwording om de twee samen te zien, Giuliani moest sinds 2008 toen ze rivalen waren tijdens de voorverkiezingen, niets van Romney hebben en steunde deze race aanvankelijk Newt Gingrich.
  • Richard Grenell, de buitenland woordvoerder van Mitt Romney, heeft zich teruggetrokken uit de campagne. Grenell lag bij zowel conservatief rechts (omdat hij openlijk homoseksueel is) als links (omdat hij vrouwen beledigde) onder vuur. Team Romney heeft er wel op aangedrongen dat hij binnenboord bleef en verklaarde teleurgesteld te zijn dat hij vertrekt.
  • Een Israelische minister onder Bibi Netanyahu heeft verklaard dat de relatie tussen Mitt Romney en de Israelische premier overdreven is. Romney en Netanyahu zouden ‘way back’ gaan, maar Gilad Erdan verklaarde: “We all know, that Bibi doesn’t keep long relationships”.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.