WarRoom

Identiteit Secret Service agenten bekend, Romneys Afghanistan probleem, Karl Rove Super PAC goed voor $100 miljoen

20-04-2012 10:15

Er komen steeds meer details naar buiten over het prostitutieschandaal veroorzaakt door Obama’s Secret Service agenten in Cartagena, Colombia. Inmiddels zijn de namen van de twee leidinggevenden die de veiligheidsdienst hebben moeten verlaten bekend. De Facebookpagina van één van de twee haalde zelfs het nieuws.

Secret Service agent had Palin foto’s op Facebook
David Randall Chaney (48) is één van de twee leidinggevende Secret Service agenten betrokken bij het prostitutie schandaal in Colombia. Zijn Faceboek haalt nu het nieuws, omdat er foto’s op staan van hemzelf als veiligheidsagent staande achter Sarah Palin. “I was really checking her out, if you know what I mean?”, zo grapte de getrouwde man in de comments. Chaney was een leidinggevende binnen de internationale divisie van de veiligheidsdienst,  en zou inmiddels onder druk zelf ontslag hebben genomen. Een tweede leidinggevende, Greg Stokes, een agent die ging over de K-9 divisie, de dienst die met behulp van honden explosieven kan opsporen, heeft bericht gekregen dat hij ontslagen zal worden. Beide mannen werkten bijna 20 jaar voor de veiligheidsdienst en waren verantwoordelijk voor tientallen jongere en minder ervaren agenten.

In totaal zouden er 11 Secret Service  agenten en 10 man militair personeel de nacht hebben doorgebracht met prostituees terwijl ze in Colombia waren om het bezoek van president Obama voor te bereiden.  De zaak kwam aan het licht toen een hotelmedewerker één van de agenten al ruziend aantrof met een prostituee omdat hij weigerde aan de vraagprijs te voldoen: hij bood $30 in plaats van het $800 escort tarief. Het hotel bracht daaropvolgend de Amerikaanse ambassade op de hoogte.  De zaak wordt momenteel onderzocht en de betrokkenen zijn onder andere onderworpen aan leugendetectietests.

Witte Huis ontkent verantwoordelijkheid Secret Service schandaal
Republikeinen proberen het prostitutieschandaal te verhalen op president Obama en zijn managementvaardigheden. Obama’s woordvoerder Jay Carney verklaarde dat ze een zaak willen politiseren die niet politiek is. De directeur van de Secret Service Mark Sullivan is in 2006 aangesteld onder George W. Bush, en heeft verschillende hoge onderscheidingen op zijn naam. President Obama heeft vooralsnog alle vertrouwen in hem, aldus Carney.

Romneys Afghanistan probleem
Uit een nieuwe Pew peiling blijkt dat steun voor militaire aanwezigheid in Afghanistan een nieuw dieptepunt heeft bereikt. Van de Amerikaanse kiezers wil nu 60 procent dat de troepen zo snel mogelijk thuis komen, terwijl dat een jaar geleden nog 48 procent was. Dit kan nog een probleem worden voor Mitt Romney, die nu nogal stoere taal spreekt over Afghanistan, nadat hij eerder uit conservatieve kringen kritiek kreeg dat hij zich te slap opstelde. De verwachting is dat hij nu wel weer zal bijdraaien. Uit een recente peiling van van de Washington Post bleek  ook dat Amerikanen meer vertrouwen hebben in president Obama (53 procent) dan in Mitt Romney (36 procent) als het gaat om buitenlands beleid. Meestal genieten Republikeinen juist meer vertrouwen op dat gebied.

Kort Nieuws

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.