WarRoom

Overheidsschandalen raken Obama, strijd om opvolging Gabby Giffords, Ron Paul zet campagne voort

19-04-2012 10:00

De federale overheid in Amerika wordt geteisterd door twee grote schandalen. De vraag is nu: wat is de politieke impact daarvan op President Obama?

Politieke impact van overheidsschandalen op Obama
Het eerste schandaal: een overheidsorganisatie heeft bijna een miljoen dollar er doorheen gejast tijdens een retraite voor medewerkers in Las Vegas met uitzonderlijke luxe ($3,200 voor een mind reader?!) betaald door de belastingbetaler. Dit weekend werd bekend dat enkele agenten van de Secret Service in bed lagen met prostituees. Obama heeft zich in 2008 geprofileerd als een competente manager. Romney valt hem hier juist nu op aan: hij is niet competent genoeg om de economie op de rails te krijgen. Er is dus een gevaar dat kiezers Obama verantwoordelijk houden, vooral als hij niet met voldoende daadkracht optreedt. In het schandaal rondom de Secret Service worden inmiddels de eerste mensen ontslagen. Gisteravond laat is bekend geworden dat drie medewerkers van de Secret Service op non-actief zijn gezet in verband met hun betrokkenheid bij het schandaal. Naar verwachting zullen er meer mensen worden ontslagen.

Strijd om opvolging afgevaardigde Gabby Giffords begonnen
Tijdens speciale verkiezingen op 12 juni wordt besloten wie de vervanger is van Gabby Giffords, de afgevaardigde die vorig jaar werd neergeschoten en dit jaar haar zetel opgaf om zich volledig op haar revalidatie te richten. Gisteren waren de Republikeinse voorverkiezingen. Die werden gewonnen door Jesse Kelly, de man die in 2010 van Giffords verloor met slechts 4.000 stemmen verschil. Hij neemt het op tegen Democraat Ron Barber, een voormalig medewerker van Giffords die ook gewond raakte in het schietincident. Barber heeft net zijn eerste tv-spotje gelanceerd. Hoewel Barber als het meest kansrijk wordt gezien vanwege zijn banden met Giffords, is het district overwegend Republikeins. De verkiezingen beloven dus hoe dan ook spannend te worden.

Romney: ‘This campaign about jobs, not dogs
Tot teleurstelling van sommigen en opluchting van anderen heeft Romney gisteren een poging gewaagd de Dog Wars te beëindigen. Tijdens een interview op de radio zei hij: This campaign is going to ultimately become about jobs, not dogs. Dat laat onverlet dat Twitter bijna bezwijkt door de grappig bedoelde opmerkingen over het nieuws dat Obama als kind hond heeft gegeten. Onder de hashtag #ObamaDogRecipes komen elke minuut talloze nieuwe recepten – lees: woordspelingen – binnen. Politico heeft de elf grappigste voor je geselecteerd. (Overigens is de volgende strijd alweer op komst. Romney zou een lokale bakkerij hebben beledigd. Dit wordt nu al Cookiegate genoemd.)

Kort Nieuws

  • De luitenant-gouverneur van California neemt er een tweede baan bij. Gavin Newsom zal een wekelijks programma presenteren op de linkse tv-zender van Al Gore, Current TV. Het salaris dat hij ontvangt voor het programma zal hij doneren aan een goed doel.
  • Na opmerkingen die door sommigen werden gezien als een bedreiging van President Obama, heeft Ted Nugent vandaag een gesprek met de Secret Service.
  • Hillary Clinton verklaarde nogmaals woensdag dat zij niet Joe Biden vervangt als vicepresidentskandidaat voor de Democraten dit jaar.
  • Obama heeft gisteren gebeld met Warren Buffett om hem beterschap te wensen. Eerder deze week werd bij investeerder Buffett prostaatkanker vastgesteld.
  • De voorverkiezingen zijn zo goed als over maar iemand is vergeten dat Ron Paul te vertellen. In Rhode Island, waar volgende week verkiezingen zijn, heeft hij zendtijd ingekocht om zijn tv-spotje te tonen.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.