WarRoom

Eerste ronde Romney vs. Obama, Verjaardag Romneycare, Communisten in het Congres

12-04-2012 10:00

Met nog zeven maanden te gaan vind nu de eerste ronde plaats van het duel tussen Barack Obama en Mitt Romney. Romney richtte zich op vrouwen, Obama op eerlijkere belastingen.

Romney voert oorlog over vrouwen
Vorige week organiseerde Obama nog een vrouwenevenement, gisteren was het de beurt aan Romney. Terwijl hij werd geflankeerd door een dozijn vrouwen, bestreed Romney aantijgingen van Obama dat zijn partij hen de oorlog heeft verklaard. Hij draaide het om en beschuldigde de president van vrouwonvriendelijk beleid: “The real war on women is being waged by the president’s failed economic policies. Volgens hem zijn 92 procent van de banen die verdwenen in de recessie banen van vrouwen. Deze groep zou dus buitenproportioneel lijden onder de recessie. (Volgens het onafhankelijke PolitiFact.com is het cijfer grotendeels onjuist.)

Hoe Romney om gaat met de aanval van Obama geeft inzicht in zijn strategie de komende maanden: wat er ook gebeurt, spreek over de zwakke economie. Toch twijfelen commentatoren over hoe sterk deze zet was van Romney. Hij krijgt aanzienlijk minder steun van vrouwen in peilingen, mede vanwege de voorverkiezingen waarin het recht op vergoeding van anticonceptie ter discussie kwam te staan. Romneys probleem met vrouwen zijn niet opgelost door te wijzen op werkloosheid onder vrouwen. Daarnaast zijn de meeste verdwenen banen van vrouwen, overheidsbanen. Daar wil Romney er juist nog veel meer van schrappen.

Obama citeert Reagan bij verdediging Buffet Rule
Ook Obama hield gisteren een media evenement. Geflankeerd door rijke CEO’s, pleitte hij voor invoering van de Buffet Rule, een wetsvoorstel dat moet tegengaan dat de rijkste Amerikanen een lager belastingtarief betalen dan Amerikanen met een gemiddeld inkomen. Obama haalde President Reagan aan die ook pleitte voor progressievere belastingen: What Ronald Reagan was calling for then is the same thing we’re calling for — a return to basic fairness and responsibility. Na het evenement lanceerde de campagne een nieuwe online tool: vergelijk jouw belastingtarief met dat van Mitt Romney. Het enige wat je hoeft te doen is in te vullen hoeveel je verdient en of je bent getrouwd. Obama’s evenement had vooral politieke doelstellingen want het wetsvoorstel komt nooit door het Congres. Maar de Buffet Rule scoort goed in de peilingen en vormt een mooi contrast met de steenrijke Romney die onlangs toegaf een heel laag belastingpercentage te betalen.

Massachusetts viert zesde verjaardag Romneycare
Met een ceremonie geleid door de gouverneur van Massachusetts, Democraat Deval Patrick, werd de zesde verjaardag van Romneycare gevierd. Maar een hoofdpersoon van toen was niet aanwezig voor de viering nu: Romney. Zijn campagne zag deze viering als een stunt van de Democraten om de aandacht van de slechte economie af te leiden. Geheel ongelijk kun je de Romney-campagne niet geven. Zelden wordt een zesde verjaardag van een wet groots gevierd. Daar komt bij dat Gouverneur Patrick nauwe banden heeft met Obama. Ze hebben dezelfde adviseurs (David Axelrod en David Plouffe) en Patrick is zowel nu als in 2008 voorzitter van de campagne van Obama.

Kort Nieuws

  • Volgens de Republikeinse Afgevaardigde Allen West, een Tea Party favoriet, telt het Congres maar liefst 78 tot 81 communisten. Allemaal Democraten uiteraard. West wordt door sommigen gezien als kanshebber op de Republikeinse nominatie voor het vicepresidentschap. (De communistische partij ontkent het cijfer.)
  • Santorum woordvoerder Alice Stewart zegt dat Santorum er alles aan zal doen om Romney te helpen. Een officiële steunbetuiging lijkt daarmee nog slechts een formaliteit.
  • Sarah Palin heeft zich verzekerd van media-aandacht tijdens de Republikeinse conventie door pal naast de officiële locatie van het evenement, haar eigen ruimte te reserveren.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.