WarRoom

Santorum staakt de strijd (VIDEO), Romney wil zijn endorsement, Gingrich zijn delegates

11-04-2012 10:00

We zaten er op te wachten, maar toch kwam het gisteren onverwacht: Rick Santorum heeft de strijd gestaakt. Nu de nummer twee van de Republikeinse presidentsrace de handdoek in de ring heeft gegooid, ligt de weg naar de finale tegen president Obama open voor Mitt Romney.

Santorum staakt strijd in Gettysburg
Niet ver van de civil war battlegrounds van Gettysburg, Pennsylvania, kondigde Rick Santorum gistermiddag lokale tijd in een klein hotelzaaltje aan dat hij klaar is met vechten tegen Mitt Romney, hoewel hij onvermijdelijke front-runner geen enkele keer bij naam noemde. Na een paasweekend doorgebracht in het ziekenhuis bij dochtertje Bella en een goed gesprek met zijn vrouw aan de keukentafel, besloot Santorum dat nu het moment was om de eer aan zichzelf te houden. Eerder verklaarde hij nog de verkiezingen in zijn thuisstaat Pennsylvania van volgende week dinsdag mee te willen maken, maar alles wees er nu op dat hij daar afgedroogd zou worden door Romney en zijn geldmachine. Die vernedering blijft hem nu bespaard, en daarnaast moest Team Santorum ook op de centen letten: “our campaign has debt, and I cannot be free to focus on helping defeat [Obama] with this burden”, zo verklaarde hij. De campagne wordt opgeschort, maar kan nog wel fondsen werven om de gemaakte schulden af te betalen.

Geflankeerd door vrouw en (een selectie van) kinderen die straalden van trots, bedankte Rick Santorum al zijn medestanders voor toch een prachtige race: “This race was as improbable as any you will ever see for president”. Niemand verwachtte dat hij zover zou komen, en nu trekt hij zich terug met toch elf gewonnen staten en meer gemeentes dan de andere kandidaten gecombineerd. “It was a love affair for me going from state to state.” In zijn toespraak bedankte Santorum natuurlijk eerst God en al zijn supporters en blikte terug op alle hoogtepunten, van zijn legendarische sweater vest en de ontroerende column van Time‘s Joe Klein, tot het spontaan gemaakte campagne liedje door de zusjes Harris uit Oklahoma: Game On. Maar wat betreft Santorum is het nog niet helemaal game over. De race om het presidentschap verlaat hij, toch zal hij campagne blijven voeren om Obama het Witte Huis uit te krijgen en het Congres weer rood te kleuren.

Team Romney reikt Santorum de hand
Nu hij echt de onvermijdelijke kandidaat is, rekent Mitt Romney erop dat Rick Santorum achter hem gaat staan in de strijd tegen Obama en de Democraten: “He has made an important contribution to the political process, has brought forward issues he cares very deeply about and has been able to gather a great deal of public support and interest in those issues and in himself and he will continue to have a major role in the Republican Party and I look forward to his work in helping assure victories for Republicans across the country in November.” Team Romney heeft al contact opgenomen met het team van Santorum voor een mogelijke endorsement. Een woordvoerder liet weten dat Santorum open staat voor een gesprek.

Gingrich gaat door, wil Santorums delegates
Hoewel hij nog vele mijlen verder achterliep op Mitt Romney dan Rick Santorum, weigert Newt Gingrich op te geven. Hij heeft gezworen door te gaan tot de conventie in Florida. In plaats van zijn voorbeeld te volgen, lijkt Gingrich zich juist gesterkt te voelen door Santorums vertrek. In een verklaring noemde hij zichzelf ‘the last conservative standing’, blij dat hij Santorums surge had overleefd. Net als Romney hoop Gingrich nu ook op Santorums zegen om voorwaarts te gaan, en belangrijker nog: zijn donoren en delegates.

Kort Nieuws

  • Jammer voor Newt Gingrich, de grootste geldschieter van Rick Santorum, Foster Friess, heeft al voor het kamp van Mitt Romney gekozen.
  • Oud kandidaten als Michele Bachmann en Jon Huntsman hebben ook lovende woorden gesproken over Santorums kandidatuur in reactie op zijn vertrek. “He exceeded every expectation because of his core consistent beliefs and fighting spirit.
  • Bobby Jindal, de gouverneur van Louisiana die eerst nog Rick Perry steunde, staat nu ook achter Mitt Romney.
  • De laatste peilingen zijn gunstig voor president Obama, maar de economie blijft een zwakke plek.
  • Mitt Romney probeert de ‘war on women’ terug te kaatsen naar president Obama door het in een economisch frame te plaatsen.

 

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.