WarRoom

Romney wint Wisconsin, Maryland, DC, Obama richt zich op Romney-Ryan

04-04-2012 10:00

Het is vannacht zoals verwacht een clean sweep overwinning geworden voor Mitt Romney. Voor zover ze dat al niet deden, iedereen gaat er nu vanuit dat Romney de kandidaat wordt: journalisten, Republikeinse partijbonzen, Newt Gingrich, Mitt Romney zelf en president Obama ook. Die laatste noemde Romney gister voor het eerst bij naam. Obama lijkt zich zelfs al op een Romney-Ryan tandem te richten. Paul Ryan, de populaire Republikeinse voorzitter van de begrotingscommissie in het Congres, heeft een begroting voor 2013 gemaakt die deze verkiezingen een heet hangijzer gaat worden. Obama moet er niets van hebben, Romney vindt het ‘marvelous’.

Game over. Oh nee wacht.
Mitt Romney won niet allen overtuigend Maryland en Washington DC, maar ook Wisconsin, waar Rick Santorum hem toch nog een beetje in de nek hijgde. Santorum stond overigens niet op de kieslijst in DC, de hoofdstad die zich geen staat mag noemen, waar sowieso toch vooral Democraten wonen. Romney lijkt met de triple win Santorum definitief van zich afgeschud te hebben, hij heeft nu al meer dan de helft van de benodigde 1144 delegates. Maar Santorum wil nog in elk geval doorgaan tot zijn thuisstaat Pennsylvania op 24 april. Als hij dat overleeft, kan hij door naar de voorverkiezingen in mei, wanneer er meer conservatieve staten op de agenda staan die hem gunstig gezind zullen zijn. Santorum staat momenteel voor in de peilingen voor thuisstaat Pennsylvania, maar Romney en zijn Super PAC money bomb kunnen daar nog wel een stokje voor steken. Als Romney eind van de maand ook Pennsylvania inpikt, wordt het zeer lastig voor Santorum om nog enigszins geloofwaardig te blijven. Het liefst willen Santorum, maar ook Newt Gingrich, de race uitzitten tot de conventie in Florida eind augustus, maar de Republikeinse Partij zit daar niet bepaald op te wachten.

Obama vs. Ryan
President Obama heeft in een bevlogen speech fel uitgehaald naar het controversiële begrotingsplan van Afgevaardigde Paul Ryan, Republikeins voorzitter van de begrotingscommissie en supporter van Mitt Romney. Het plan, ingrijpende bezuinigingen op de zorg en belastingvoordeel voor de rijken, is op vrijdag door het Huis van Afgevaardigden gekomen waar de Republikeinen momenteel een meerderheid hebben. Daarnaast heeft het de zegen van Mitt Romney gekregen, die hele voorstel meteen omarmd heeft. Het plan van Ryan wordt voor Obama nu een stok om Mitt Romney mee te slaan: “It’s a trojan horse disguised as a deficit reduction plan”, aldus Obama. Het plan is volgens Obama radicaal rechts; de GOP is zover naar rechts opgeschoven dat Ronald Reagan deze voorverkiezingen niet eens zou kunnen winnen, die had immers wel ooit wat belastingverhogingen gesteund. Hoewel Romney zich als kandidaat nooit liet verleiden tot specifieke beleidsvoorstellen, heeft hij zich nu wel aan een specifiek plan gecommitteerd. Voor Obama komt dat goed uit, die kan op die manier zijn basis op links op de barricaden krijgen. Romney mag dan de tegenkandidaat worden, feitelijk wordt het Obama vs. Ryan deze verkiezingen.

Kort Nieuws

  • Sarah Palin verklaarde op Fox News dat ze geen van de kandidaten wilde oproepen de strijd te staken. In Alaska stemde ze zelf op Newt Gingrich. Ze heeft wel een tip voor een vicepresidentskandidaat: Allen West, Afgevaardigde uit Florida en een van de weinige zwarte Republikeinen in het Congres.
  • Obama en de Democraten waarschuwen het Hooggerechtshof dat als Obama’s zorgwet teruggedraaid wordt, dit het Hof in diskrediet kan brengen. Het levert de nodige kritiek op, Obama zou in een land waar de machten toch gescheiden zijn, geen politieke druk moeten uitoefenen op het hoogste rechtsorgaan.
  • Ondanks alle Israel kritiek op Obama, het gros van de Amerikaanse Joodse stem is nog steeds voor hem.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.