WarRoom

Santorum zweert in de race te blijven, Romney gefopt op 1 april, Obama leidt in swing states

02-04-2012 10:15

Het campagnecircus was dit weekend in Wisconsin, waar morgen gestemd wordt, samen met Maryland en Washington DC. De inwoners van Wisconsin hebben echter wel wat anders aan hun hoofd: het plaatselijke nieuws wordt beheerst door de recall election voor het gouverneurschap.

GOP wil einde race, Santorum weigert op te geven
Mitt Romney voorspelde  al dat hij Wisconsin gaat winnen en verklaarde dat hij de nominatie al zo goed als op zak heeft. Het establishment van de Republikeinse partij lijkt het daar mee eens te zijn. Na de endorsement van de populaire Afgevaardigde uit Wisconsin Paul Ryan, heeft nu ook Wisconsin senator Ron Johnson zijn steun uitgesproken. De steun van Johnson staat ook voor een beetje steun van de Tea Party, iets wat Romney die worstelt met zijn ‘gematigde’ imago wel kan gebruiken. Alle belangrijke supporters van Mitt Romney hebben verklaard dat het tijd is de onderlinge strijd te staken. Senator Mitch McConnell, leider van de Republikeinen in de Senaat, deed geen officiële steunbetuiging, maar verklaarde wel dat het duidelijk was dat de race gelopen is.

Wanneer Romney Wisconsin ook daadwerkelijk wint, zal de GOP nog harder roepen om het terugtrekken van de andere kandidaten. Rick Santorum heeft al verklaard door te gaan, ook als hij Wisconsin verliest. Hij wil ieder geval de voorverkiezingen in zijn thuisstaat Pennsylvania nog meemaken op 24 april. Daarnaast kijkt hij ook uit naar staten die op de agenda staan voor mei en die hem gunstig gezind zouden moeten zijn: North Carolina, West Virginia, Indiana, Kentucky en wellicht de mega klapper Texas, staten waar veel conservatieve evangelicals wonen. Probleem voor Santorum is alleen dat hij moeilijk kan opboksen tegen de geldstromen van Team Romney. Maar alleen als en wanneer Romney de benodigde 1144 delegates gehaald heeft, zal Santorum opzij stappen, zo verklaarde hij. “Right now he’s not there. He’s not even close to it.” Eerder verklaarde Newt Gingrich op de radio in Wisconsin nog wel dat Romney hoogstwaarschijnlijk de winnaar zal worden. Maar ook Gingrich blijft in de race hopend op een wonder, Romney moet maar gewoon z’n best blijven doen: “he has to earn it.”

Romney gefopt op 1 April
De grapjes van Mitt Romney zijn niet altijd even geslaagd, zijn staf slaagde er in elk geval wel in om hem te foppen op 1 april. Met medewerking van zijn kersverse wingman in Wisconsin Paul Ryan, deden ze Romney geloven dat er niemand voor een evenement was op komen dagen. “This is going to look bad on the evening news…”

Obama neemt de leiding in swing states
Goed nieuws voor president Obama: in peilingen in 12 swing states, neemt hij nu voor het eerst de leiding over van Mitt Romney. Het lijkt erop dat vooral de vrouwenstem Obama aan de voorsprong helpt. Team Romney is dan ook druk bezig om zich ook meer op de vrouwen te richten: “We have to work… to take our message to the women of America.” De gepeilde swing states waren: Colorado, Florida, Iowa, Michigan, Nevada, New Hampshire, New Mexico, North Carolina, Ohio, Pennsylvania, Virginia and Wisconsin.

Kort Nieuws

  • Top Democraten als vicepresident Joe Biden, New York Senator Chuck Schumer en voormalig DNC voorzitter en also ran Howard Dean hebben zondag hun best gedaan om ‘Obamacare’ te verdedigen, Obama’s zorgwet die momenteel op losse schroeven staat in het Hooggerechtshof.
  • Voor wie daar nog op hoopte: Ook Ron Paul gaat de race niet verlaten en heeft verklaard een Romney-Paul 2012 ticket niet te zien zitten.
  • Een grote geldschieter van president Obama wordt verdacht van fraude.
  • Team Gingrich is ook niet geweldig in 1 april materiaal. Na de weinig succesvolle hashtag actie #250gas is er nu #Obamawontfool me. Gezien de twitterfeed op Iwontbefooled.com loopt het nog niet echt lekker.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.