WarRoom

Obama prijst McCain, Gouverneur Wisconsin mogelijk teruggeroepen door kiezers, Bush Twins for Obama

31-03-2012 10:00

De Amerikaanse verkiezingen bevinden zich op een vreemd punt. Aan de ene kant zijn de voorverkiezingen nog niet officieel afgelopen want Rick Santorum, Newt Gingrich en Ron Paul hebben zich nog niet teruggetrokken. Aan de andere kant weet iedereen dat het over is en richten zowel Mitt Romney als President Obama zich steeds meer op elkaar.

Rivaliserende speeches Obama en Romney geven hints over hun campagne
Slechts enkele minuten na elkaar gaven President Obama en Gouverneur Romney gisteren speeches die werden gezien als try-outs voor de stump speeches die ze geven in de campagne voor de verkiezingen van november. Beide proberen daarin de presidentsverkiezingen te framen op een manier die voor hun kant gunstig is. Obama zette in Vermont de verkiezingen neer als een keuze tussen zijn beleid en “you’re-on-your-own economics” van de Republikeinen. Romney daarentegen viel “Barack Obama’s government-centered society” aan. Ook in Maine gaf de president gisteren nog een speech bedoeld om geld in te zamelen. Naar verluid heeft hij $2 miljoen opgehaald.

Opmerkelijk: Obama prijst voormalig tegenstander McCain
Om Romney aan te vallen prijst Obama McCain in dezelfde speech in Vermont. In tegenstelling tot nu, zegt Obama, voerde hij in 2008 campagne tegen een Republikein die wist hoe hij samen moest werken met politieke tegenstanders om iets gedaan te krijgen in het Congres. “In 2008, I was running against a candidate who believed in climate change, believed in immigration reform, believed in reducing deficits in a balanced way,” zei Obama.

Gouverneur van Wisconsin dreigt te worden teruggeroepen door kiezers
Gisteren maakte de verkiezingscommissie in Wisconsin het officieel: de Democraten hebben genoeg handtekeningen opgehaald voor een zogenaamde recall-verkiezingen. In deze verkiezingen kunnen kiezers de Republikeinse gouverneur Scott Walker uit zijn ambt zetten en meteen stemmen op een vervanger. De populariteit van Walker daalde sterk nadat hij de positie van overheidsvakbonden wilde kortwieken. Dat leidde tot massale protesten. Inmiddels hebben de eerste kandidaten zich aangemeld als zijn tegenstanders, waaronder de man van wie Walker nipt won in 2010. Peilingen wijzen erop dat het nu weer een spannende race gaat worden. Recall-verkiezingen zijn zeldzaam maar niet uniek. Via een dergelijk middel kwam Arnold Schwarzenegger aan de macht in California in 2003.

Kort Nieuws

  • Barbara en Jenna Bush, de tweelingdochters van George W. Bush, waren in 2008 opmerkelijk genoeg geen aanhangers van de Republikein John McCain maar van Barack Obama.
  • Van de 15 staten die worden beschouwd als swing states in november hebben er negen een werkloosheidspercentage onder het landelijke gemiddelde. Dat wordt gezien als goed nieuws voor President Obama.
  • Newt Gingrich, die enkele dagen geleden zijn campagne activiteiten verminderde, erkent nu dat Romney waarschijnlijk de Republikeinse nominatie zal winnen.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.