WarRoom

Romneys campagne lijkt standpunten te willen wijzigen, Jeb Bush steunt Romney, meer steun voor Hillary 2016

22-03-2012 08:30

Soms gaat de Amerikaanse verkiezingsstrijd over grote onderwerpen: Iran, de Europese schuldencrisis of armoede. Vandaag is niet zo’n dag. In koffiehuizen, pompstations en kappers in heel Amerika hadden mensen het maar over een ding: een Etch-A-Sketch, speelgoed waarmee je een tekening kunt maken en snel kunt wissen.

Adviseur van Romney suggereert dat Romneys standpunten zullen wijzigen
Een adviseur van Mitt Romney maakte een ongelukkige vergelijking tussen Romney en het speelgoed in kwestie. Zo zei Erik Fehrnstrom live op tv dat de strijd tegen President Obama anders zal zijn dan die tegen Republikeinen: “Well, I think you hit a reset button for the fall campaign. Everything changes. It’s almost like an Etch-a-Sketch – you can kind of shake it up, and we start all over again.” Bijna onmiddellijk was er woede alom. Fehrnstrom leek te suggereren dat Romney zijn rechtse standpunten zou inruilen voor gematigde standpunten zodra de voorverkiezingen over zijn. Rick Santorum wilde dat zo graag voorkomen dat zijn staf het speelgoed uitdeelde vlak buiten een bijeenkomst van Romney. Newt Gingrich nam net zoals Santorum het speelgoed mee naar zijn publieke optredens. Ook de Democraten deden vrolijk mee. Zo zei Obama’s campagnemanager Jim Messina op Twitter: “Romney’s guy just said on CNN he will erase his hard-right positions in the general election ‘Like An Etch-A-Sketch’. #IDONTTHINKSO

De campagne van Romney probeerde zo snel mogelijk de commotie de kop in te drukken door te beweren dat Fehrnstrom het had over de dynamiek van de race. Die verandert zodra de voorverkiezingen over zijn. Romney zelf zei dat zijn standpunten niet zullen veranderen. Maar het mocht niet baten. Een dag die in het teken had moeten staan van de Romneys grote overwinning werd gekaapt door deze blunder. Wat Fehrnstrom precies bedoelde doet er inmiddels niet meer toe. Het moment staat symbool voor Romney die steeds zijn mening verandert. Zonder de koers van de verkiezingen fundamenteel te veranderen, kan het wel bepalend zijn voor het beeld van Romney.

Jeb Bush steunt Romney
De broer van President George W. Bush, die zelf jarenlang succesvol gouverneur in Florida was, zegt Romney zijn steun toe in de Republikeinse voorverkiezingen. Al maanden werd gesuggereerd dat Bush Romney steunt. Dat hij dit moment uitzocht om het bekend te maken wordt gezien als een sterk signaal naar partijprominenten dat het tijd is om achter Romney te gaan staan en de voorverkiezingen af te sluiten. Romney is de Republikeinse kandidaat met – veruit – de meeste steun vanuit de Republikeinse elite.

Obama’s financiële voorsprong verdampt
De Republikeinse strijd kost Romney veel geld terwijl de President tijd heeft om grote financiële reserves aan te leggen. Obama heeft nu $94,2 miljoen en Romney slechts $7,3 miljoen. Maar de Republikeinse kandidaat zal waarschijnlijk veel meer geld hebben in het najaar. Drie feiten op een rij. Obama haalt aanzienlijk minder geld op dan in 2008. Verder geven actiegroeperingen meer aan Republikeinen dan aan Democraten. Ten slotte, Obama is steeds meer afhankelijk van grote donoren en die hebben Republikeinen meestal in the pocket. De Democraten zien hun voorsprong dus verdampen en maken zich in toenemende mate zorgen.

Kort Nieuws

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.