WarRoom

Romney wint Illinois, Republikeinen lanceren tegenbegroting, Romney bewondert lava lamp

21-03-2012 10:00

Kort na het sluiten van de stembureaus in Illinois was al duidelijk dat Romney won. Na een lange nacht van stemmen tellen is ook duidelijk dat het met een overtuigende marge is.

Romney wint Illinois met ruime marge
Met 47 procent van de stemmen wint Romney Illinois. Aangezien Gingrich en Paul zo goed als niet aanwezig waren tijdens de campagne in Illionois, kwam dit heel dichtbij een 1-op-1-strijd tussen Romney en Santorum. Santorum won slechts 35 procent van de stemmen. Ron Paul werd derde met 9 procent en Gingrich kreeg 8 procent. Tijdens zijn goed ontvangen overwinning speech blikte Romney vooruit op de strijd met President Obama. Toen hij sprak over zijn ervaring met het creëren van banen zei hij: “You can’t learn that teaching constitutional law,” een duidelijke verwijzing naar het voormalige beroep van Obama.

De overwinning van Romney vergroot zijn voorsprong qua delegates. Toch werd verwacht dat Romney Illinois zou winnen. De staat wordt niet gedomineerd door hele conservatieve kiezers. Sterker nog, een groot deel van de Republikeinen is vrij gematigd en die staan als een blok achter Romney. Zijn overwinning hier, ook al komt hij voor het eerst in de buurt van de magische grens van 50 procent, betekent niet dat de dynamiek van de strijd fundamenteel verandert. Het is onwaarschijnlijk dat Santorum of Gingrich de race zullen verlaten. De verwachting is zelfs dat Santorum de voorverkiezingen zaterdag in Louisiana wint.

Hoe de vakantie van Malia Obama groot nieuws werd
Malia Obama, de dochter van de president, is in Mexico op vakantie en dat was drie keer onverwacht groot nieuws in Amerika. Eerst kwam in het nieuws dat deze vakantie niet in het nieuws mocht komen in verband met de privacy van de first family. Dus verwijderde websites zoals de Huffington Post hun artikelen over de vakantie van de first daughter. Vervolgens bekritiseerde Santorum President Obama voor het toestaan van de vakantie naar onveilig gebied. Toen kwam er een aardbeving in Mexico en heeft het Witte Huis een persverklaring afgegeven met de mededeling dat Malia nooit in enig gevaar was.

Ryan-begroting luidt nieuwe begrotingsoorlog in
De voorzitter van de begrotingscommissie van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, lanceerde gisteren de Republikeinse tegenbegroting. Iets meer dan een maand geleden presenteerde President Obama zijn begroting en volgende week zullen Democraten in de Senaat ook een begroting uit de doeken doen. De begroting van Republikeinen in het Huis is er op gericht om het begrotingstekort te halveren. Naast het snijden in kosten worden ook de belastingen op hoge inkomens verlaagd. Electoraal zitten er grote risico’s aan het lanceren van een Republikeinse tegenbegroting. De minder populaire elementen worden door Democraten genadeloos uitvergroot. De vorige begroting was dan ook niet populair bij kiezers. Gingrich, die de vorige begroting tot ergernis van Republikeinen bekritiseerde, ontving hem ditmaal met lof.

Kort Nieuws

  • De campagne van Gingrich duikt de rode cijfers in, zo blijkt uit net uitgekomen officiële cijfers. Een gebrek aan debatten maakte het moeilijk voor hem om veel geld in te zamelen en dat is vaak een teken aan de wand voor campagnes. Romney blijft de kandidaat met het meeste geld.
  • Voormalig minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice heeft laten weten geen interesse te hebben in het vicepresidentschap.
  • Romney heeft de opmerkelijke neiging om mensen te feliciteren met dingen die niet als felicitatiewaardig worden beschouwd door de meeste mensen. Zo sprak hij deze woorden uit gisteren tijdens een rondleiding op een kantoor van Google over een lamp van twee tientjes: “That’s a big lava lamp, congratulations.” Onbekend is hoe op deze opmerking is gereageerd.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.