Armpje drukken met Michelle Obama

08-03-2012 12:00

Door de tegenvallende beslissingskracht van Super Tuesday, hebben we nog steeds geen antwoord op de vraag die ons natuurlijk allemaal bezig houdt: wie wordt de Republikeinse genomineerde voor First Lady? Door de verschuiving in interesse van de Amerikaanse maatschappij, van de inhoud van presidentiële verkiezingen naar de vorm en het mediaspektakel, hebben First Lady-kandidaten meer dan ooit een sleutelrol in de beslissing van de campagneoorlog. Hoog tijd dus voor een close up op International Women’s Day: welke Republikeinse vrouw is in staat het op te nemen tegen Michelle Obama?

Mrs. Gingrich
Newt Gingrich mag dan misschien niet bijster veel kans meer maken op de Republikeinse nominatie, zijn vrouw Callista Gingrich heeft het hele pakket aan eigenschappen waar de gemiddelde Republikein behoefte aan heeft bij een First Lady. Ze verschijnt meestal in strakke pakjes, met een geblondeerde Hillary Clinton-coupe en de nodige authentieke parelkettingen om haar nek. Ze is directeur van haar eigen multimediabedrijf en trok Newt Gingrich op het gelovige, Katholieke pad. Bovendien komt ze uit een klein plattelandsdorpje, houdt ze van golfen en is ze twintig jaar jonger dan Newt.

Ondanks dit fantastische stereotype totaalplaatje, heeft Callista Gingrich een grote zwarte plek: in de jaren negentig had ze een onofficiële affaire met Newt Gingrich terwijl hij nog getrouwd was met Marianne Gingrich. De affaire zorgde destijds al voor veel schade voor de politieke carriere van Gingrich, aangezien hij op dat moment een voorvechter was voor impeachment van president Clinton vanwege de ‘Lawinksy-affaire’. Iets met een dubbele moraal dus.

Mrs. Romney
Ann Romney is ook een all-round ‘Republican wife’, maar is de passievere variant op Callista Gingrich. Ze kent Mitt Romney al sinds de basisschool en is al 42 jaar met de beste man getrouwd. Ze nam de Mormoonse religie van haar man over en bleef thuis om hun vijf kinderen op te voeden. Anders dan veel Nederlanders, vinden een hoop Amerikanen het geen probleem om zich een First Lady voor te stellen die met een schort achter het aanrecht hoogst persoonlijk iedere avond het presidentiële prakje in het Witte Huis staat voor te bereiden.

Opmerkelijk is dat Ann Romney in 1998 is gediagnosticeerd met multiple sclerose. Dat maakt haar een zeer overtuigende goodwill ambassador voor MS-patiënten als eventuele First Lady, maar vormt ook een risico voor Mitt Romney. In 2005 deed hij de allicht wat onverstandige uitspraak dat hij zijn politieke carrière stop zou zetten als de multiple sclerose van zijn vrouw weer in een actieve fase zou belanden. Een paar maanden met sabbatical er tussenuit is geen optie als je president van de Verenigde Staten bent.

Mrs. Santorum
De laatste kandidaat voor de nominatie First Lady is Karen Santorum. Zij staat inmiddels bekend als een extreme pro-life activist en tegenstander van abortus, zelfs in gevallen van verkrachting. Die heilige overtuiging vertoonde echter al snel barstjes toen verhalen in de media opdoken over de relatie die ze in haar twintigersjaren had met de 40 jaar oudere Dr. Allen, en uitgesproken voorstander van vrije keuzes. Creepy detail: Dr. Allen was de arts die Karen Santorums eigen bevalling had gedaan. Het conservatief Christelijke imago van Karen Santorum gaat dus gepaard met een plakkerige nasmaak van dubieuze stichtelijke plattelandspraktijken en een dubbele moraal. Dat is iets waar conservatief Christelijk Amerika waarschijnlijk wel mee kan leven, maar weinig tot geen undecideds of moderates zal aanspreken.

Powerhouse Michelle Obama
Al met al kunnen we concluderen dat alle kandidaten voor de nominatie voor First Lady zowel sterke punten als valkuilen hebben. Wat vast staat is dat alle drie de dames nog veel personal branding en marketing te doen staat, willen ze een kans maken tegen Michelle Obama. Niet alleen is ze de knapste en meest gezond ogende First Lady die Amerika in lange tijd heeft gekend, ook haar actieve promotie voor gezond eten voor kinderen en ontspannen publieke optredens zonder poespas dragen bij aan haar populariteit. Het is maar de vraag of een van de drie Republikeinse kandidaten genoeg upperbody strength heeft om het potje armpjedrukken met Michelle Obama te winnen in het najaar.

Giel van der Steenhoven is adjunct-hoofdredacteur van Expreszo en aspirant-lid van de linkse elite.