Super Tuesday belooft ongekend spannend te worden

05-03-2012 12:00

Staat voor staat, stad voor stad en wijk voor wijk proberen de Republikeinse kandidaten al maanden de presidentiële nominatie veilig te stellen. Elk moment dat een doorslaggevende invloed wordt toegedicht, blijkt dat na afloopt niet te zijn. South Carolina, Florida, Michigan, allemaal hadden ze het in zich om de strijd te beslechten, maar geen van allen zijn ze daar in geslaagd. Nu de stemlokalen van Super Tuesday over zo’n 24 uur open gaan, lijken de peilingen erop te duiden dat ook morgen de beslissing nog niet gaat vallen. Super Tuesday belooft ongekend spannend te gaan worden.

Ohio
De hoofdprijs van Super Tuesday is Ohio. In die cruciale swing state tijdens de general elections staan morgen 66 kiesmannen op het spel, terwijl de blue collar workers die er de dienst uit maken niet van nature tot het kamp van één van de kandidaten behoren. Iedereen kan er winnen en om een serieuze kans te maken op het Witte Huis in november, moet de kandidaat die de nominatie wint er een stevige achterban hebben. Na zijn overwinning in Minnesota, Colorado en Missouri een maand geleden, ging Rick Santorum in Ohio ruim aan kop, maar in de peilingen die na Romney’s overwinningen in Michigan en Arizona zijn uitgekomen is Santorums marge terug gebracht tot zo’n 2 procent. Een strijd op leven een dood dus, die dankzij de proportionele verdeling van de kiesmannen zomaar een gelijkspel kan worden.

Georgia
Ook in de staat waar de meeste kiesmannen op het spel staan zijn Romney en Santorum in een spannende strijd verwikkeld, maar niet om de eerste plaats. In Newt Gingrich’ thuisstaat Georgia gaat de voormalige Speaker of the House met bijna 40 procent van de stemmen in de meeste peilingen ruim aan kop, terwijl Santorum en Romney beiden net boven de 20 procent uit komen. Gingrich zal er een groot deel van de kiesmannen veilig moeten stellen om nog enigszins geloofwaardig te zijn als kandidaat, aangezien hij sinds South Carolina al ruime een maand geen deuk meer in een pakje boter slaat. Als Romney de strijd om de tweede plek van Santorum wint, zal dat vooral een bevestiging zijn dat zijn electability bij een breed publiek relevanter wordt gevonden dan de conservatieve geloofwaardigheid van Santorum. Die laatste mag er dus niet met een al te ruime marge derde worden.

Virginia
In Virginia heeft Mitt Romney inmiddels een nagenoeg onoverburgbare voorsprong genomen. Hoewel er weinig peilingen gedaan worden en de peilingen die er zijn grote periodes overbruggen waardoor het vaststellen van momentum moeilijk is, heeft Romney er in februari constant de leiding gehouden terwijl Santorum nationaal langszij kwam. Bovendien sprak één van de belangrijkste Republikeinen van dit moment, Majority Leader in het Huis van Afgevaardigden Eric Cantor uit Virginina, dit weekend zijn steun voor Romney uit. Nationaal zijn dergelijke endorsements niet heel relevant, maar in de thuisstaat van een dergelijke politicus wel. Het is daarom niet de vraag of, maar met welke marge, Romney in Virginia wint. Interessant is wel met hoeveel kiesmannen Ron Paul daar naar huis gaat. Rick Santorum en Newt Gingrich hebben niet op tijd aan de vereisten voldaan om op het stembiljet in Virginia te komen, dus de keuze is morgen tussen Romney en Paul. Aangezien hij nog altijd laatste staat wat betreft kiesmannen, kan Virginia een belangrijke stap voorwaarts voor Ron Paul betekenen.

De rest
Er staan nog zeven andere staten op de agenda morgen. Tennessee gaat een spannende strijd opleveren tussen Romney en Santorum, één die Santorum waarschijnlijk wint. Ook is het duidelijk dat Romney overtuigend in Massachusetts gaat winnen en lijkt Santorum met zekerheid Oklahoma naar zich toe te trekken. Voor Alaska, Idaho, North Dakota en Vermont zijn geen peilingen beschikbaar die een voorspelling mogelijk maken. Daarnaast zeggen de peilingen ook in de andere staten wel veel over de uitslagen in een staat als het om het aantal stemmen gaat, maar weinig over de verdeling van kiesmannen. Met een proportionele verdeling in de meeste staten waarbij de uitslagen in de verschillende kiesdistricten doorslaggevend zijn, kan de winnaar van de popular vote in een staat uiteindelijk toch met minder kiesmannen naar huis gaan dan de nummer twee.

Het is onmogelijk te zeggen wie de meeste van de 437 kiesmannen gaat behalen en wie woensdag ochtend als winnaar uit de bus gaat komen. Meer dan na alle eerdere voorverkiezingen zal duiding na afloop nodig zijn om de verschillende uitslagen in de juiste context te plaatsen. Gelukkig biedt de Super Tuesday All American Breakfast daar de volgende ochtend alle mogelijkheden toe. Na morgen kan het allemaal voorbij zijn maar kan ook olie op het vuur gegooid zijn van de interne oorlog die de Republikeinse Partij steeds meer verscheurt. Hoe het ook zij, morgen belooft ongekend spannend te worden.

Update 12.30u: Nate Silver van FiveThirtyEight geeft hier een analyse en voorspelling rond de verdeling van kiesmannen die zeer de moeite waard is. Wel lang en in het engels.

Adriaan Andringa is hoofdredacteur van de WarRoom en zal woensdag 7 maart spreken op BKB’s The morning after Super Tuesday All American Breakfast in de Amsterdamse Stadsschouwburg.