WarRoom

Verkiezingen in Michigan en Arizona, Democraten voor Santorum

28-02-2012 09:30

Voor het eerst in een aantal weken is het weer verkiezingsdag in Amerika. Vandaag gaan de kiezers in Arizona en Michigan naar de stembus. Vooral in die laatste staat – de geboortestaat van Mitt Romney – staat er veel op het spel. Romney moet winnen om te laten zien dat hij nog de koploper is na de drie grote overwinningen van Rick Santorum deze maand.

Romney vermijdt sociaal conservatieve onderwerpen
Terwijl Santorum op de laatste momenten van de campagne nog veel over sociaal conservatieve onderwerpen sprak – zoals de rol van religie in het politieke debat – vermijdt Romney die onderwerpen als de pest. Hoewel Santorum mogelijk te conservatief is om te winnen van Obama, kan Romney dit argument niet zelf gebruiken. Hem wordt immers verweten niet conservatief genoeg te zijn. Daarom richt Romney zich volledig op de economie en zet hij Santorum neer als de ‘big spender’ en als een ‘Washington insider’. Ook Newt Gingrich, die geen grote factor is in de staten die vandaag stemmen, volgt een vergelijkbare strategie. Hij noemt Santorum een ‘big labor Republican.

Romney favoriet in Michigan en Arizona
De afgelopen dagen steeg Romney in peilingen in beide staten. In Arizona staat hij volgens het aggregaat aan peilingen van FiveThirtyEight op een veilige voorsprong. Met 43,4% staat hij maar liefst 16% voor op Santorum en heeft hij een kans van 99% om te winnen. Op Intrade, de site waarop gewed wordt op de uitslag, krijgt hij een kans toegedicht van 97% (op moment van schrijven).

In Michigan is het spannender. Daar heeft Romney met 38,8% een nipte voorsprong van 2% op Santorum. Maar die voorsprong was gisteren nog groter, wat zou kunnen duiden op momentum voor SantorumFiveThirtyEight geeft hem een kans van 64% om als winnaar uit de bus te komen. Intrade geeft Romney 56,1% kans. Vannacht om 3 uur zijn alle stembussen gesloten en kan de uitslag binnenkomen.

Overwinning Santorum mogelijk dankzij Democraten
Als Santorum wint in Michigan heeft hij dat mogelijk te danken aan Democraten. Zij mogen namelijk stemmen in de Republikeinse voorverkiezingen. Democraten zouden op Santorum kunnen stemmen, zo luidt de theorie, met als doel om de voorverkiezingen te verlengen en het Romney lastiger te maken. De actie is gestart door een progressieve blog en heeft een naam: Operation Hilarity. Officieel zegt de Democratische partij het niet te steunen. Santorum moedigt het (een beetje) aan met  robocalls naar Democraten.

Een vergelijkbaar initiatief heeft wel degelijk zijn vruchten afgeworpen in 2000 toen het bijdroeg aan de overwinning van John McCain op George W. Bush in Michigan. Maar McCain was dan ook voor veel Democraten de betere optie. Dat is Santorum niet en daarom lijken de kansen klein dat hij dankzij hun steun de staat wint, zo erkent ook de campagne van Romney. Onderzoek (PDF) uit het verleden laat zien dat er maar hele kleine groepen mensen overlopen (minder dan 2% van alle kiezers) om onheil te veroorzaken.

Kort Nieuws:

  • Republikeinen maken graag grappen over President Obama’s veelvuldige gebruik van de teleprompter. Nu gebruikt Santorum dat tegen Romney“I never have to worry about what I say because I will say what’s on my heart. I might not say it the most articulate sometimes and I understand that, but I have no teleprompters.”
  • Mormonen staan als een blok achter Romney. Toch zijn ze weinig uitgesproken in hun steun voor Romney. Ze houden zich stil uit angst dat hij door kiezers als de Mormoonse kandidaat zal worden gezien.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.