WarRoom

Romney wint debat, Imago Santorum vertoont barsten, Christie blijft gevraagd worden

23-02-2012 10:20

Vannacht vond het voorlopig laatste Republikeinse verkiezingsdebat plaats. Het debat vond plaats in Arizona maar de kiezers in Michigan waren de voornaamste doelgroep. In die staat moeten dinsdag Romney en Santorum er een winst uitknijpen.

Debat: Romney levert een goede prestatie af
Politico heeft zoals altijd de 6 conclusies netjes opgesomd voor je en ook TheFix heeft een overzichtelijk artikel. Santorum stelde teleur omdat hij te veel in de verdediging schoot en zichzelf als een Washington-insider neerzette. Romney, die het voordeel had dat het publiek hem leek te steunen, ging hard in de aanval tegen Santorum en trok met succes zijn conservatisme in twijfel. Newt Gingrich en Ron Paul waren een minder factor in dit debat. Gingrich ging nauwelijks in de aanval of noemde zelfs zijn tegenstanders nauwelijks bij naam in een poging wat sympathieker over te komen.

Imago Santorum begint te barsten
Met nog enkele dagen te gaan voor cruciale voorverkiezingen in Michigan, neemt de druk op Santorum toe. In de Amerikaanse media verschijnen steeds meer verhalen waarin hij wordt neergezet als een conservatieve gek. Een invloedrijke conservatieve blogger zet uiteen waarom conservatieven Santorum niet langer moeten verdedigen. Zijn conservatisme zou te ver buiten de mainstream zijn. Dat is een thema dat meerdere media hebben opgepikt. Een voormalig senator noemde Santorum “rigid and homophobic”. Daarnaast wordt ook beschreven hoe Santorum als zeer conservatieve politicus in een Democratische staat wist te winnen: door de regels van Washington te gebruiken om veel geld binnen te harken voor zijn thuisstaat Pennsylvania. Dat is een praktijk waar de Tea Party zich expliciet tegen verzet. Ook moest hij zich vandaag verdedigen voor zijn bewering in een speech uit 2008 dat Satan zijn zinnen gezet heeft op de Verenigde Staten.

Kortom: Santorum ligt flink onder vuur. Uiteraard wordt hij ook nog verdedigd door meerdere conservatieve bondgenoten, hoewel ook zij erkennen dat de uitgesprokenheid van Santorum zijn critici veel munitie geeft.

Partijprominenten blijven Chris Christie vragen voor het presidentschap
In een teken dat de Republikeinen naar alternatieven blijven zoeken voor de huidige kandidaten – hoe klein de kans ook is dat dit gebeurt – gaf Chris Christie gisteren toe dat partijprominenten hem blijven vragen zich te mengen in de strijd. Zijn antwoord blijft hetzelfde overigens: nee, hij steunt nu Romney volmondig. Dat ze hem blijven vragen is in zekere zin niet gek. Uit een gisteren uitgekomen peiling onder Republikeinse kiezers, komt Christie naar voren als de favoriete droomkandidaat met 32% van de stemmen. (Sarah Palin en Jeb Bush volgen met 20%. De meeste kiezers geven echter aan dit scenario te willen vermijden.)

Gingrich slaat Michigan over
In een poging zijn campagne weer op de rails te krijgen, richt Newt Gingrich zich volledig op de Super Tuesday staten die op 6 maart hun kandidaat kiezen. Hij heeft laten weten geen verdere bezoeken te brengen aan Michigan, een staat waar hij nauwelijks tussen Romney en Santorum komt.

Kort Nieuws:

  • Buddy Roemer, de voormalig gouverneur van Louisiana, staakt zijn nagenoeg onzichtbare poging om de Republikeinse kandidaat te worden. Hij zal echter zijn presidentiële campagne voortzetten voor een derde partij. Zijn kandidatuur trekt waarschijnlijk onvoldoende geld aan om echt een bedreiging te zijn voor de Republikeinen in november.
  • Naar aanleiding van de actie die door Bertine Moenaff is ingezet hebben verschillende media in Amerika artikelen gepubliceerd over de foutieve informatie van Santorum over euthanasie in Nederland. Na The Washington Post, publiceerde FactCheck.org ook een artikel en zelfs een blog van de The New York Times.
  • Donald Trump wordt ingezet door Romney om Santorum aan te vallen in Michigan. In zogenaamde robocalls – geautomatiseerde telefoontjes – spreekt hij een alarmerende boodschap in: “Rick Santorum is a career politician that’s never had a job in the private sector — he doesn’t know about producing jobs.”

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.