WarRoom

Santorum en Romney naderen elkaar in peilingen, Nederlandse ophef, Naked Cowboy for President?

21-02-2012 09:30

Terwijl de strijd om het presidentschap in volle gang is, vierde de Amerikanen gisteren Presidents’ Day, een feestdag ter ere van de verjaardag van hun eerste president: George Washington.

Gat in peilingen tussen Santorum en Romney kleiner
Over precies een week wordt er zowel in Arizona als in Michigan gestemd. Peilingen in beide staten laten zien dat de strijd steeds spannender wordt. Dat is goed nieuws voor Romney in Michigan, waar hij nu dichter bij Santorum staat. Maar minder goed nieuws voor hem in Arizona, waar Santorum hem nadert. In landelijke peilingen staat Romney nog steeds achter op Santorum. Dat is opmerkelijk als je bedenkt dat de Super PAC die Romney steunt gisteren bekend maakte totaal zo’n $14 miljoen te hebben uitgegeven, voornamelijk aan tv-spotjes met aanvallen op Romneys tegenstanders.

In Michigan wordt Romney volgens Politico geholpen door iets onverwachts. Romneys oppositie tegen de bail-out van de auto-sector in Detroit is misschien niet populair bij kiezers in die staat, maar wel bij de Republikeinen. Zijn controversiële standpunt kan hem dus helpen bij de voorverkiezingen van zijn partij. Dat verklaart waarom hij er over blijft praten, tot onvrede van lokale politici die hem steunen.

Gingrich ziet overwinning in Georgia als comeback
Sinds zijn nederlaag in Florida lijkt Gingrich van de radar te zijn verdwenen. In Nevada voerde hij halfslachtig campagne en nu lijkt hij nauwelijks tussen het geweld van Santorum en Romney te komen. Hij voert nu campagne in Georgia, de staat die hij jarenlang vertegenwoordigde in het Congres. Gingrich hoopt dat een overwinning daar leidt tot zijn derde comeback.

Amerikanen verslaan Nederlandse ophef over Santorums bejaardenmoord
Gisteren berichtte BuzzFeed uitgebreid over de in Nederland ontstane ophef over de aantijgingen van Santorum dat we hier op bejaarden ‘onvrijwillige euthanasie’ toepassen. Naar aanleiding van een tip van onze eigen Bertine Moenaff verzamelde BuzzFeed een aantal links. Vervolgens werd daar naar verwezen op de invloedrijke Drudge Report en deed de International Business Times ook verslag. Santorum heeft nog niet gereageerd. Voor meer achtergronden en de reactie van de Nederlandse Ambassade, zie hier een artikel van Eelco Bosch van Rosenthal.

Santorum adviseur trekt Obama’s geloof in twijfel
Een dag nadat Santorum beschuldigd werd van het in twijfel trekken van Obama’s christelijke geloof, spreekt zijn woordvoerder op nieuwszender MSNBC over Obama’s “radical Islamic policies”. Later verklaarde ze aan The Washington Post dat ze zich versprak en “radical environmental policies” bedoelde. In de context – het gesprek gaat inderdaad over milieu – is die verklaring zeker plausibel. Desalniettemin blijft kritiek niet uit. Niet van de interviewer overigens. Die verklaarde achteraf de opmerking gemist te hebben tijdens het gesprek: “I really, frankly, did not hear her use the word Islamic.

Kort Nieuws:

  • Hoewel een krappe meerderheid van Republikeinen liever had dat er nog een ander in de strijd was om de Republikeinse nominatie, wil tweederde voorkomen dat er een brokered convention komt. Dit blijkt uit een nieuwe peiling. Vanwege de zorgen over Romney neemt ondertussen speculatie over een brokered convention wel toe.
  • CNN maakt bekend dat als koploper Santorum woensdagnacht de beste positie krijg in het debat: in het midden.
  • We kennen Ronney, Santorum en Gingrich, maar wist je dat er zo’n 300 mensen zijn die op dit moment strijden om het presidentschap? Mensen zoals de Naked Cowboy, ‘Average’ Joe Schriner en Dokter Da Vid. Geen van hen wordt gezien als kanshebber, needless to say.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.