WarRoom

Santorum voert godsdienstoorlog tegen Obama, Romney supporter uit de kast en uit campagne

20-02-2012 10:00

Never a dull moment in de race om de Republikeinse nominatie. Rick Santorum blijft stijgen in de peilingen terwijl de twijfels rond Mitt Romney toenemen. En dit weekend is weer van alles gebeurd om de twee front-runners in opspraak te brengen. Terwijl de race alleen maar spannender wordt, neemt het gespeculeer over een brokered convention, waarbij een compleet nieuwe kandidaat genomineerd kan worden, alleen maar toe. Hierover later meer in de WarRoom.

Santorum valt Obama’s ‘theologie’ aan, voert ‘culture war’
Hoe meer Rick Santorum blijft stijgen in de peilingen, hoe meer de aandacht voor hem toeneemt als ook de aandacht voor sociaal conservatieve thema’s. Terwijl in Nederland een filmpje van begin deze maand over de Twitters en nieuwssites vloog waarin Santorum bizarre leugens over het Nederlandse euthanasiebeleid verkondigt, maakten Amerikaanse media zich dit weekend druk om een uitspraak van Santorum over Obama’s christelijke credentials. In Columbus, Ohio, een enorme swing state waar Santorum volgens fivethirtyeight‘s Nate Silver momenteel 92% kans maakt om op Super Tuesday te winnen, beweerde hij op een Tea Party bijeenkomst dat de president een ‘theologie’ aanhangt die niet gebaseerd op de bijbel zou zijn, waarmee hij leek te verwijzen naar Obama’s controversiële anticonceptie regel voor het zorgpakket van werkgevers. Later verklaarde hij dat zijn opmerking niet bedoeld was om Obama’s geloof in twijfel te trekken, iets wat hij in 2008 ook al leek te doen, maar dat het bedoeld was als kritiek op het milieu activisme in het kamp van Obama, wat de aarde centraal zou zetten in plaats van de mens. In een mega-kerk in Atlanta, Georgia, maakte hij echter dezelfde opmerking wel in verband met de anticonceptie controverse. Eerder veroorzaakte Santorums grootste geldschieter Foster Friess nogal wat ophef door te grappen dat in zijn tijd de meisjes aspirine ‘tussen de benen’ gebruikten als anticonceptie, iets waar hij nu zijn excuses voor heeft aangeboden. De hele anticonceptie kwestie genereert veel aandacht voor Santorum, de vraag is of het zijn kansen niet al te zeer zal schaden onder vrouwelijke kiezers. Santorum profileert zich momenteel als ‘cultural warrior’. Naast anticonceptie, trekt hij ook ten strijde tegen prenatal testing in het zorgpakket, wat hem betreft een voorbode van alleen maar meer abortussen.

Mitt Romney supporter komt uit de kast, had illegaal vriendje
Behalve de peilingen, was er meer slecht nieuws voor Mitt Romney. Eén van zijn belangrijkste supporters in Arizona, een staat die hij op 28 feburari waarschijnlijk toch wel zal winnen, heeft zich genoodzaakt gezien zich terug te trekken uit de campagne. Paul Babeu, een Republikeinse sheriff in Arizona die ook in de race is voor het Congres, is uit de kast gekomen nadat een krant met aantijgingen kwam dat hij zijn Mexicaanse ex-vriendje bedreigd heeft met deportatie toen deze uit de school dreigde te klappen. Babeu stond bekend om ferme standpunten aangaande illegal immigration, en blijkt nu dus een geheime relatie te hebben gehad met een man zonder geldige papieren. Waarom een homoseksuele man die verliefd is geworden op een illegale Mexicaan verkozen wil worden voor de Republikeinse partij, is voor iedereen een raadsel.

Kort Nieuws:

  • Newt Gingrich blijft het moeilijk houden. Zijn hoop is op Georgia, zijn thuisstaat waar met Super Tuesday gestemd gaat worden, maar hij heeft nog steeds moeite met het binnenhalen van fondsen nu Santorum en Romney de headlines aanvoeren. Ook heeft de rest, met Romney voorop, het CNN debat in Georgia afgezegd, wat Newt weer een nieuwe kans op momentum ontneemt.
  • In Maine is een hertelling geweest van de stemmen, maar daar blijft Romney nog steeds de winnaar, tot spijt van Ron Paul.

 

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.