WarRoom

Rick Santorum, YOU LIE!

20-02-2012 14:00

Dit was het filmpje dat dit weekend over de Twitters en Nederlandse nieuwssites vloog: presidentskandidaat Rick Santorum die begin deze maand grove leugens verkondigde over het Nederlandse euthanasie beleid. Van alle sterfgevallen zou 10% euthanasie als oorzaak hebben (“OOOH!”), waarvan de helft onvrijwillig (“AHHH!”). De Hollandse oudjes zouden massaal naar ziekenhuizen in het buitenland vluchten, om exterminatie te voorkomen. Fact check door Kirsten Verdel hier. Het nieuws werd in Nederland zaterdag vooral verspreid door @ebvrNOS (public money well spent), maar credit where credit is due: het Nederlands Dagblad berichtte al op 10 februari over de leugens, zij het in een laatste alinea in een algemeen stuk. Adjunct-hoofdredacteur Koert van Bekkum tweette er op 9 februari ook al over. Duidelijk. Voor het laatste Rick Santorum nieuws #FF KoertvB en #FF @NedDagbl. Jammer van die betaalmuur.

Actie!
Ondertussen is ondergetekende, gewikkeld in de Nederlandse vlag, bezig geweest verhaal te halen bij de Amerikaanse main stream media, waarom dit vreselijke onrecht onbesproken blijft. Tot nog toe lijkt het aan de overkant niet te boeien, blogs als van ThinkProgress, Right Wing Watch en The Daily Kos uitgezonderd. Misschien een goed idee om deze kwestie van nationaal belang aan te kaarten bij CNN voor het volgende GOP debat aanstaande woensdag in Arizona, zodat Rick Santorum zich daar eens kan verantwoorden. Spreekt u vooral @JohnKingCNN aan met de hashtag #CNNdebate. Ze staan immers open voor suggesties.

Update: Hier tref je al Rick Santorum’s pro-life standpunten overzichtelijk op een rijtje.

Update 21.09: BuzzFeed neemt het op voor de Nederlanders! En Drudge Report neem het over.

Update 00.05: De Nederlandse Ambassade wil tot nog toe niet reageren op de kwestie, zo valt te lezen in het blog van NOS correspondent Eelco Bosch van Rosenthal

Update 15:58: The Washington Post heeft de uitspraken van Santorum door de Fact Checker gehaald en gewaardeerd met maarliefst vier Pinokkio’s. Met andere woorden, Liar, liar, pants on fire.