WarRoom

Romney ‘wint’ Maine en CPAC straw poll, Santorum stoomt door

13-02-2012 10:00

Dit weekend behaalde Mitt Romney twee onbeduidende overwinningen: de caucusen in Maine en de CPAC straw poll in Washington DC. Het is allemaal niets om over naar huis te schrijven, vooral ook door de manier waarop Romney ze gewonnen heeft. Het is duidelijk dat men nog steeds niet heel warm loopt voor de aanvankelijk schijnbaar onvermijdelijke front-runner. Ondertussen zet Rick Santorum zijn opmars stug door, laven de Ron Paul aanhangers zich aan complot theorieën en moet Newt Gingrich alle moeite doen om de geldstromen lopende te houden.

Romney wint Maine mini verkiezing, Paul teleurgesteld
In de noord-oostelijke staat Maine wonen bijna anderhalf miljoen mensen, maar slechts 5.524 Republikeinen namen de moeite om een caucus (buurtbijeenkomst) bij te wonen en hun stem uit te brengen. De caucussen vonden gedurende de hele week plaats, maar de uitslag is niet bindend voor de verdeling van delegates. Een caucus waar Paul wellicht goede kansen had, was ook nog eens verzet naar een latere datum. Het zijn allemaal factoren die de krappe overwinning van Mitt Romney met 39% van de stemmen op Ron Paul (36%) er niet fraaier op maken. Romney en Paul waren de enigen die actief campagne hadden gevoerd in de staat, en uiteindelijk won Romney zaterdag met een marge van slechts 194 stemmen. Het kamp van Ron Paul noemde het resultaat zo goed als een gelijkspel, maar de kandidaat zelf kon niet ontkennen dat dit toch wel ‘een beetje een teleurstelling’ was voor hem. Maine was een staat die hij moest winnen, als enige kandidaat die nog geen staat op zijn naam heeft staan en wiens strategie zich wel speciaal richt op de kleinere caucus staten. De fanatieke aanhang van Ron Paul ziet een complot en vindt het allemaal niet eerlijk.

CPAC sluit conferentie met straw poll en Sarah Palin
De laatste dag van de driedaagse conferentie voor conservatieven in Washington DC, CPAC, werd zaterdagmiddag afgesloten met de resultaten van een straw poll en speech vanmotivator in chief’ Sarah Palin. Mitt Romney trok uiteindelijk aan het langste eind als favoriet voor de presidentskandidatuur, maar Sarah Palin legde op zondag nog maar eens uit dat conservatief Amerika nog steeds niet helemaal overtuigd is van hem. Romney behaalde dan wel 38% van de in totaal 3008 uitgebrachte stemmen, Rick Santorum was een goede tweede met 31% van de stemmen. Newt Gingrich kreeg een magere 15% en Ron Paul, de controversiële winnaar van de twee afgelopen jaren die dit keer geen zin had om te komen, haalde 12%. Santorum wees er op dat Romney er alles aan gedaan had om de straw poll voor de beste presidentskandidaat te winnen, of liever gezegd te kopen, door het  CPAC toegangskaartje voor busladingen vol supporters te betalen. De straw poll winnaar in de cateregorie beste keus als vice-president was duidelijk: Florida senator Marco Rubio. Een derde van de stemmen was voor hem. Virginia gouverneur Bob McDonnell en New Jersey gouverneur Chris Christie volgende beiden op ruime afstand met 15%.

Santorum surge zet door
Het gaat goed met Rick Santorum. Na zijn verrassende drievoudige winst in Missouri, Minnesota en Colorado maakte hij een sterke indruk op de CPAC conferentie. En ook recente nationale peilingen zijn met hem, zowel die van het respectable Public Publicy Polling als die van Fox News. Volgens PPP’s peiling is Santorum nu zelfs de front-runner met 38%, Mitt Romney volgt met 23%, Newt Gingrich 17% en Ron Paul 13%.

Newt Gingrich met de pet rond in California
Rond Newt Gingrich is het een beetje stil. Hij kon niet echt knallen op de CPAC conferentie, en de langverwachte introductie daar door zijn vrouw Callista was ook een redelijke anti-climax. Nu Rick Santorum als geloofwaardige conservatieve kandidaat de wind mee heeft, wordt het voor Gingrich steeds moeilijker donors aan zich te binden. Momenteel gaat hij met de pet rond in het rijke California, maar hij moet ook de kiezers in de Super Tuesday staten niet vergeten, als hij nog een slag wilt slaan.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.