WarRoom

Livestream Alert: CPAC. Met kijk gids!

10-02-2012 16:00

Iedereen in #elections2012 land heeft het over #CPAC, dus kan de WarRoom niet achterblijven. CPAC, de Conservative Political Action Conference is een driedaagse conferentie in Washington DC waar alle conservatieve hot shots zich verzamelen, van Ann Coulter tot Sarah Palin, en van Herman Cain tot white nationalist Peter Brimelow. Meer dan 10.000 conservatievelingen zullen gedurende drie dagen deelnemen aan allerlei panels en speeches die het conservatieve activisme moeten stimuleren. Vandaag is dag twee, en zullen presidentskandidaten Rick Santorum, Newt Gingrich en Mitt Romney het publiek toespreken. Vandaar dit speciaal ingelaste livestream alert.

Straw poll
Ron Paul bedankt voor deze editie van CPAC. De laatste twee jaren won hij de jaarlijkse straw poll die op CPAC gehouden wordt, een officieuze peiling waarbij aanwezigen hun stem kunnen uitbrengen op hun favoriete presidentskandidaat. Het was nogal een punt van kritiek voor CPAC, want Ron Paul is meer libertariër dan conservatief en wordt door veel Republikeinen niet als serieuze kandidaat beschouwd, maar een oververtegenwoordiging van ingevlogen fanatieke supporters bracht hem de overwinning. Wellicht is de uitslag van dit jaar iets interessanter nu hij niet mee doet.

Oorlogstaal
De CPAC conferentie is in elk geval een mooi schouwspel van hoogdravende conservatieve retorica. Centraal staat het bashen van president Obama en zijn vermeende ‘war on religion’met als laatste wapenfeit de controversiële regels over anticonceptie in het verzekeringspakket. Vanochtend sprak nog een presidentskandidaat uit 2008, voormalig gouverneur van Arkansas en huidige Fox News presentator Mike Huckabee. Ook hij zette de anticonceptie ‘culture war’ van Obama centraal om conservatieven te verenigen: “Thanks to President Obama, we’re all catholics now.” Het laatste nieuws is dat Obama wel zal toegeven om de ruimte voor gewetensbezwaarden te verruimen.

Waar gaan we kijken?
CPAC is te volgen op de livestream van CNN of op C-SPAN, de zender ‘created by cable’ waar doorgaans geen hond naar kijkt, maar die de hele Amerikaanse politiek wel keurig netjes 24/7 bijhoudt. Of hier bij Mediate. Het complete CPAC programma vind je hier.

Wat kijken we vrijdag?
Aanraders zijn natuurlijk de speeches van de aanwezige presidentskandidaten, maar er zijn meer publiekstrekkers. Hieronder een gidsje met de Nederlandse tijden:
16.25: Rick Santorum
17.50: Ann Coulter conservatief polemist a.k.a. hoogblonde schreeuwlelijk
18.40: Mitt Romney
21.20: Allen West Congreslid uit Florida en een van de weinige zwarte Republikeinen
22.00: Newt Gingrich
01.30: Scott Walker gouverneur van Wisconsin die de keynote address voor zijn rekening neemt.

Wat kijken we zaterdag?
Voor de junkies die de laatste dag van CPAC willen meepikken ook wat hoogtepunten met Nederlandse tijden:
15.00 Bobby Jindal, gouverneur van Louisiana van Hindoestaanse komaf, van wie veel verwacht wordt. Hij is een supporter van Newt Gingrich en bekeerd katholiek.
17.25 Rick Scott, gouverneur van Florida
19.00 Stephen Baldwin, de acteur ja, neemt deel in een panel over conservatieve pop cultuur.
22.15 Uitslag van de CPAC Straw Poll. Wie is is de CPAC publiekslieveling voor de presidentsnominatie?
22.30 Sarah Palin is de laatste spreker, verdere introductie is overbodig. Dat wordt vast lachen.

Wat was er donderdag te zien?
Hoogtepunten van gisteren waren Michele Bachmann, Rick Perry, Herman Cain en zoon van Ron Paul, Kentucky Senator Rand Paul. Marco Rubio, de senator uit Florida van Cubaanse komaf en op de short list voor de Vice-Presidentsnominatie, deed de opening.

Michele Bachmann kon notabene de grappen van haar eigen deelname in de race inzien:

http://www.youtube.com/watch?v=owM8G9GOxUs

Rick Perry had ook nog een stevig optreden met nog een mooie verwijzing naar de Clint Eastwood Halftime in America spot:

http://www.youtube.com/watch?v=dH4deLem4Y0