Een overzicht van februari

01-02-2012 16:00

De vier early states Iowa, New Hampshire, South Carolina en Florida stonden met een groot rood kruis in de agenda van iedereen die de Republikeinse voorverkiezingen volgt. In januari zou de nominatiestrijd beslecht moeten zijn en de overwinning van Mitt Romney onvermijdelijk. Hoewel de voormalige gouverneur van Massachusetts een serieuze voorsprong heeft genomen, is de strijd nog altijd niet beslecht. Zijn tegenstanders hebben aardig wat delegates van Romney afgesnoept, en zwoeren gister allen dat ze de strijd voorlopig niet zullen staken. Daarom een overzicht van wat er in februari gaat gebeuren.

4 februari
Komende zaterdag vervolgt het campagne circus haar weg met de caucuses van Nevada en Maine. In Nevada, waar Mitt Romney in 2008 een overtuigende overwinning boekte, zijn 28 delegates te verdienen en in Maine, waar de caucuses tot 11 februari zullen duren, 24 delegates. In staten waar de voorverkiezing bij wijze van een caucus georganiseerd wordt, dus een publiek debat in alle kiesdistricten waarna iedereen gelijktijdig stemt, hebben kandidaten met een goed georganiseerde en fanatieke achterban een voordeel. Houd dus rekening met een beter resultaat voor Ron Paul dan in Florida en South Carolina.

7 februari
Drie dagen later zijn er tijdens de caucuses van Minnesota (40) en Colorado (36) nog eens 76 delegates te verdienen. Bovendien houdt Missouri met 52 delegates op die dag een non-binding primary. Dat wil zeggen dat de inwoners van de staat wel hun stem kunnen uitbrengen, maar dat het geen enkele invloed heeft; de formele voorverkiezingen zijn tijdens de caucuses van 17 maart. Missouri organiseert daarmee in feite de beste opiniepeiling die maar denkbaar is, in de swing state waar voor alle kandidaten in maart veel te winnen is.

22 februari
Na de overdaad aan debatten de afgelopen tijd, gaan we een veel rustiger periode tegemoet. Het eerst volgende debat wordt door CNN en de Republican Party of Arizona georganiseerd in Mesa, Arizona op 22 februari. Tot dat moment zullen de kandidaten de verbale degens niet met elkaar kunnen kruisen en ze zullen elkaar ook weinig tegenkomen. Elke kandidaat zal zijn pijlen op die staten richten waar hij denkt de beste kansen te maken op een goed resultaat, dus de gezamenlijke strijd voor één staat zoals we die de laatste tijd hebben gezien, zal minder voorkomen.

28 februari
De laatste dag valt er nog heel wat te winnen voor de kandidaten. Dan staan de primaries van Arizona en Michigan op de agenda, met respectievelijk 29 en 30 delegates. Eigenlijk zouden ze respectievelijk 58 en 60 delegates moeten hebben, maar omdat de beide staten tegen de regels in hun voorverkiezingen al voor Super Tuesday in maart organiseren, verloren ze als straf – net als Iowa, New Hampshire, South Carolina en Florida – de helft van hun delegates. Beide staten zijn echter van groot belang voor de kandidaten omdat het grote staten zijn, maar ook (potentiële) swing states die van grote invloed kunnen zijn op de uitslag van de general elections.

Februari belooft dus weer voldoende vuurwerk en kan de voorverkiezingen even makkelijk definitief beslissen, als weer volledig open gooien. De WarRoom zal uiteraard dagelijks verslag blijven doen van de laatste ontwikkelingen.

Adriaan Andringa is hoofdredacteur van de WarRoom en zal tot de presidentsverkiezingen in 2012 regelmatig verslag doen van het Amerikaanse politieke schouwspel.