WarRoom

Obamacare, Romneycare, en wat dies meer zij

30-01-2012 16:30

Vanaf het begin van de Republikeinse campagne voor de presidentsnominatie is de hervorming van het zorgstelsel onder president Obama de kop van Jut geweest. De kandidaten buitelden over elkaar heen om te verklaren dat ze op dag één van hun presidentschap Obamacare zouden afschaffen. Ook in de GOP debatten komt het telkens weer terug, vooral ook omdat sommige kandidaten een dubieuze geschiedenis hebben als het gaat om zaken rondom het zorgstelsel. We zetten wat zaken voor je op een rijtje.

Het systeem
Het zorgstelsel in Amerika bestaat uit verschillende onderdelen. Er zijn private zorgverzekeringen zoals we die in Nederland ook hebben, met een verschil dat de meeste werkende Amerikanen hun zorgverzekering geregeld hebben via hun werkgever. Daarnaast zijn er ook overheidsprogramma’s waar algemeen gebruik van wordt gemaakt. De zorgverzekeringen die beheerd worden door de overheid zijn er alleen voor 65 plussers en gehandicapten (Medicare), de allerarmsten (Medicaid) en veteranen. Medicare is een sociaal verzekeringsprogramma dat door de federale staat bekostigd wordt, maar voor Medicaid dragen ook de staten bij aan de kosten, en die hebben het programma ook in beheer. Vooral Medicare is een programma waar Amerikanen erg tevreden over zijn, ook al is het in het verleden nog weggezet als ‘socialistisch’.

Wat is Obamacare?
Obamacare is een populaire benaming van Republikeinen en de Tea Party voor wat feitelijk de The Patient Protection and Affordable Care Act is. Deze wet is een mijlpaal in Amerikaans sociaal beleid. Vele malen eerder is geprobeerd het zorgstelsel te hervormen en die zijn allemaal jammerlijk mislukt, met Hillarycare als laatste slachtoffer.

Op 21 maart 2010 werd uiteindelijk de The Patient Protection and Affordable Care Act door het Huis van Afgevaardigden geloodst om op 23 maart 2010 door President Obama als wet getekend worden. Er is een lange, harde strijd aan vooraf gegaan, waarin ook de Tea Party luid en duidelijk van zich heeft laten horen. Alle 178 Republikeinen en 34 Democraten van het toenmalige Congres stemden tegen. De Patient Protection and Affordable Care Act, oftewel Obamacare, is uiteindelijk aangenomen met een score van 219–212.

Doel van de wet was om meer Amerikanen aan een zorgverzekering te helpen en de enorme kosten te drukken. Onder Obamacare is iedereen verplicht een zorgverzekering aan te schaffen op straffe van boete, de inkomensgrens om in aanmerking te komen voor Medicaid wordt ruimer, studenten kunnen tot hun 26e op de verzekering van hun ouders blijven staan, en zorgverzekeraars mogen geen mensen meer weigeren die al ziek zijn en dus een ‘pre-existing condition’ hebben. Het duurt een paar jaar voor de wet die ongeveer 1000 pagina’s telt helemaal in werking is. Dit filmpje geeft een aardige samenvatting van wat de wet inhoudt.

Wat is er zo vreselijk aan Obamacare?
Wat de tegenstanders van Obamacare het meest tegen de borst stuit, is de zogenaamde health care mandate. Een overheid die haar burgers dwingt iets te kopen, dat zou niet met de vrijheid stroken. Meer dan 30 staten zijn bezig met rechtszaken tegen Obamacare, en 26 staten, onder leiding van Florida, zijn bezig met een rechtszaak om Obamacare ongrondwettelijk te verklaren.

Een ander veelgehoord mantra is dat Obamacare ‘job killing’ zou zijn, omdat het onder de nieuwe regels voor werkgevers duurder wordt om mensen aan te nemen. Daarnaast is de vraag wat Obamacare uiteindelijk kost een slepende discussie. De bedoeling was dat Obamacare zichzelf financiert en het begrotingstekort zelfs een klein beetje helpt verminderen.

Romneycare
Hoewel iedereen bij de Republikeinen om het hardste schreeuwt dat Obamacare afgeschaft moet worden, heeft vooral Mitt Romney heel wat uit te leggen. Obamacare is eigenlijk gemodelleerd naar het zorgstelsel in Massachusetts onder Mitt Romney, die daar als gouverneur zelf ook een health care mandate invoerde. Zijn vrij slappe verdediging  is dat dat systeem werkt voor Massachusetts, maar niet gekopieerd mag worden op federaal niveau. Romneycare zal Mitt nog de hele verkiezingstijd lang blijven achtervolgen.

Newt Gingrich’ flip-flop
Maar ook Newt Gingrich heeft boter op zijn hoofd. Nog niet zo lang geleden kon hij als stichter van het Centre for Health Transformation nog heel goed uitleggen waarom een health care mandate zoals in Obamacare noodzakelijk is. De makers van BuzzFeed hebben deze en andere ‘liberal moments‘  van Newt Gingrich netjes samengevat.

UPDATE 20.30: BuzzFeed herinnert ons vandaag er ook aan dat Obama als Senator in 2008 zelf ook nog tegen een health care mandate was…

Bertine Moenaff heeft in 2010 voor Anthony Weiner gewerkt en het circus rond Health Care Reform van dichtbij meegemaakt. Van de massa’s Tea Partiers die Capitol Hill bestormden, tot het moment dat de Democraten euforisch “YES WE CAN” scandeerden op de House Floor.