WarRoom

News Of The Day maandag 23 januari 2012

23-01-2012 10:00

Na de spectaculaire winst van Newt Gingrich in South Carolina dit weekend, zijn nu alle ogen gericht op de volgende staat waar mag gestemd mag worden: Florida. Het zal de spannendste race tot nu toe worden. In Florida is het aantal Republikeinse kiezers (1.9 miljoen in 2008) tweemaal zo groot als in Iowa, New Hampshire en South Carolina opgeteld. Ook is het publiek meer divers, onder andere door het aandeel Latino’s in de Sunshine State, voornamelijk Cubaanse Amerikanen. In het noorden van de staat  is men vrij conservatief en naar het zuiden toe steeds gematigder, wat dus perspectief biedt voor zowel Gingrich als Mitt Romney. Er staat veel op het spel en winst in Florida zal ook financieel de meest kostbare tot nu toe worden. De officiële primary datum is 31 januari, maar Floridians mogen ook al eerder hun stem uitbrengen. Dat maakt nu elke dag in Florida tot een mini verkiezingsdag.

Romney vs. Gingrich
Mitt Romney genoot lange tijd een voorsprong in de peilingen in Florida, maar nu het tij lijkt te keren voor Newt Gingrich, gaat hij de strijd aan. Volgens Nate Silver heeft Gingrich momenteel een kans van 66% om de staat te winnen, reden voor Romney om er hard in te gaan. In zijn meest persoonlijke aanval tot nu toe zette Romney Gingrich gisteren weg als een mislukte leider die door zijn eigen partij gewipt werd als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. “At the end of four years it was proven he was a failed leader, and he had to resign in disgrace — how many of you knew that?”. Ook het financiële schandaal waar Gingrich als voorzitter voor  beboet werd, is een dankbaar onderwerp, als wel zijn werk voor Freddie Mac, het bedrijf dat een grote rol speelde in het instorten van de huizenmarkt waar Florida zwaar onder heeft geleden. Romney kreeg gisteren rugdekking van zwaargewicht Chris Christie, de gouverneur van New Jersey die een endorsement voor hem heeft uitgesproken. “Newt Gingrich has embarressed the party”, zei Christie gisteren in Meet The Press.

Super PAC blitzkrieg
Naast de harde woorden van Romney zelf, is ook de Super PAC Restore Our Future bezig een grote slag te slaan. Alleen al in de afgelopen vier dagen is in Florida meer dan 2.07 miljoen dollar uitgeven aan spotjes en telefoontjes die Romney steunen en Gingrich (en Rick Santorum) aanvallen. Het totale bedrag dat de Super PAC van Newt Gingrich heeft uitgegeven staat op 3 miljoen dollar, en dat is vooral in South Carolina gaan zitten. Wat Winning Our Future, de super PAC die Gingrich steunt, in Florida op stapel heeft staan is nog niet bekend. Wel is er al voor 100.000 dollar aan internet advertenties ingekocht. Romney heeft ook te kampen met een spotje dat voor 1 miljoen dollar wordt gesponsord door de American Federation of State, County and Municipal Employees, een vakbond die Obama steunt. De titel van het spotje: ‘Greed’, hebzucht. De super PACs van Rick Santorum en Ron Paul blijven redelijk achter met hun uitgaven in Florida, respectievelijk 225.000 dollar en 145.000 dollar. Ron Paul is dan ook niet zo geïnteresseerd in de staat en richt zijn hoop op kleinere caucus staten als Nevada en Maine.

Romney’s belastingaangifte
Na herhaaldelijk aandringen van Newt Gingrich en onder grote druk van de media zal Mitt Romney dinsdag  zijn belastingaangifte publiceren. Dat heeft hij zondag bekend gemaakt.  Hij was er nooit zo happig op en wilde na de eerste verzoeken eigenlijk wachten tot april. Romney lijkt zich te generen voor zijn enorme rijkdom ($250 miljoen) en de slechts 15% die hij hoeft te betalen in de vorm van vermogenswinstbelasting. Ook heeft hij 10% van zijn inkomsten aan de Mormoonse kerk geschonken, iets wat wellicht niet goed valt bij conservatieve christenen die Mormonen als sekteleden zien.

Gabby Giffords verlaat het Congres
Gabby Giffords, de Democratische Afgevaardigde uit Arizona die begin dit jaar in het hoofd geraakt werd bij een schietpartij, heeft bekend gemaakt zich terug te trekken uit het Congres om zich volledig te richten op haar herstel. Giffords hield aan de dramatische gebeurtenis een hersenbeschadiging over. Er zal een speciale verkiezing voor haar zetel worden uitgeschreven waarvan het de vraag is of deze nu in handen zal vallen van Republikeinen. De State Of The Union van morgen zal het laatste evenement zijn dat Giffords zal bijwonen. Bekijk de indrukwekkende afscheidsvideo van Giffords hier:

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een kleine selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.